Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в общините Дългопол, Аксаково, Аврен и в 4 села на община Провадия

Проливните дъждове предизвикаха бедствено положение в общините Дългопол, Аксаково, Аврен и в четири села на община Провадия, област Варна. Няма бедстващи хора. В повечето от общините и селата са залети ниските части. Наводнени са къщи и дворове. Хората са евакуирани. Кметът на Дългопол Маринка Иванова обясни:

Има наводнени къщи в община Дългопол. Всеки, който има нужда, е изтеглен и обгрижен. Имаме място, където да настаним хората.

Издадена е заповед от областния управителна Варна Стоян Пасев за взривяване на голямата дига на река Камчия, за да се оттекат водите към земеделски земи край Дългопол. Две къщи са паднали в село Бозвелийско, община Провадия. Хората са изведени от тях. В село Блъсково до последно евакуираха хора и с помощта на екип водолази. Кметът на Провадия Филчо Филев разказва:

12 къщи в момента са в много тежко състояние. Хората са изведени.

Най-тежко засегнато от наводненията в община Аврен е село Синдел, където до пътя има залята бензиностанция, но тя е обезопасена. В Аксаково е прекъснат достъпът до част от населените места.

Заради дъжда и вятъра в Бургаска област обстановката остава сложна. Бедствено се запазва положението в бургаските квартали Долно Езерово и Лозово. Затворени за движение са главните пътища Бургас – Варна, Карнобат – Шумен, Бургас – Средец – Ямбол и Айтос – Провадия. Бургаското пристанище също е затворено. 13 души са евакуирани заради наводнени къщи в  Долно Езерово, каза директорът на Центъра за административно обслужване в квартала Антоанета Манолова. Хората са настанени в хотели и приюти, уточни тя и призова хората да останат по домовете си.

Моля, пътят между двата разклона на Долно Езерово, водещ до "Лукойл", да не се използва, както и пътят в посока Деспрет – Горно Езерово – Братово, защото там ситуацията е критична.

Паднали дървета, клони и електрически стълбове доведоха до спиране на електрозахранването в различни комплекси на Бургас. Работата по отводняването на подлези и къщи продължава, заяви кметът Димитър Николов

Тези 120 къщи, които са наводнени, се източва водата от дворовете и къщите.

Ураганен вятър отнесе целия покрив на читалището в Поморие, съобщи кметът Иван Алексиев. Човешки жертви няма. Утре общинска комисия в Бургас ще опише щетите, нанесени от силния вятър и наводненията.

Частично бедствено положение е обявено в 9 добрички села. Наводнени са партерни етажи, избени помещения земеделски ниви. Заради паднал електрически стълб село Батово е без ток. 7 села в областта Добрич са без вода. Две помпени станции не работят. Има наводнени дворове, мазета, и затворени междуселски пътища. Над язовир Плачидол се е образувало малко свлачище. В Добрич са наводнени градският парк и детска градина. Критична е ситуацията на входа на града от село Богдан и ниската част по булевард Русия, където има разливи. Екипи от доброволци, техника, ВиК специалисти и Гражданска защита прочистват дерето. Хората от вилната зона, лозята и други рискови участъци са предупредени за евентуална евакуация.

Усложнена обстановка от дъждовете и вятъра има и в Сливенска област. Проблемите са най-вече в планинската част на региона, където има щети и наводнения, а две села са без ток от вчера.

Постепенно се нормализира обстановката в бедстващата Смолянска област. Валежите спряха и излезлите от коритата реки спаднаха с близо метър. 

Все още без ток е община Сърница. Без ток е и част от Пазарджик. Електрическото захранване в Батак е възстановено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна