Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка за улици на името на Желев и Трайковски събира значителна подкрепа в интернет

Снимка: БГНЕС

Часове след внезапната смърт на първия демократично избран президент Желю Желев започна събирането на подписи в интернет за кръщаване на улица на негово име в Скопие и именуване на улица в София на името на загиналия през 2004-та година македонски държавен глава Борис Трайковски.

Сред инициаторите на подписката са специалистът по балканска политика д-р Димитър Бечев и македонският журналист Борян Йовановски, който беше говорител на Трайковски.

До момента подкрепа на идеята са заявили 241 души. Допълнително 500 са се подписали в страница във Фейсбук.

Това е една благородна инициатива. Тя дойде спонтанно първо от нашите македонски приятели, които реагираха много емоционално на вестта за смъртта на д-р Желев, каза в предаването "Преди всички" Димитър Бечев.

Той се надява и политици да откликнат на призива на подписката. Съобщи, че сред подкрепилите я в интернет има и имена на министри, общественици, журналисти. Следващата стъпка е съдействие да окажат местните власти както в Скопие, така и в София.

Според Димитър Бечев хората в България помнят бившият македонски президент Борис Трайковски:

Той имаше доста сериозен принос за декларацията през 1999-а година между двете наши правителства. От друга страна, спомогна много за намиране на изход от конфликта в Македония през 2001-ва година. Но най-вече той със своите усилия даде голям тласък за приобщаването на Македония към Запада.

Цялото интервю с д-р Димитър Бечев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна