Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за взривовете на боеприпаси край пътен възел Петолъчката тръгва отново в Ямболския районен съд

| обновено на 03.02.15 в 11:21

В Районния съд в Ямбол повторно беше даден ход на делото за взривовете на боеприпаси край пътен възел Петолъчката. При експлозията през юни 2012-а година загинаха трима работници и десетки бяха ранени.

Новият състав на Районния съд ще трябва да разпита отново всички свидетели по делото. Възможно е досегашните показания да бъдат използвани, за да не се губи време, но подсъдимите трябва да дадат своето съгласие. Делото започна през 2013-а година, но през януари миналата година вещите лица за комплексната експертиза бяха отзовани. Вече е внесена новата експертиза. 

Обвиняеми по делото са Десислав Делев, собственик на фирмата, стопанисвала базата за съхранение и обезвреждане на боеприпаси, и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Именно заради неспазване на мерките за безопасност е допуснато взривяване, причинило смъртта на трима души и телесни повреди на други работници. Делото се гледа при закрити врата, тъй като има опасност от разгласяване на държавна тайна. Съдебните заседания са насрочени от 3-ти до 6-и февруари. 

Според адвоката на Иван Пеев Ивета Анадолска назначените нови вещи лица няма опасност да бъдат отзовани:

Тези вещи лица бяха дълго търсени. Не виждам основание да бъдат отзовавани. Те са специалисти в своята област и не са свързани по никакъв начин с делото. За мен е изключително неприятно, че го започваме отново, но така са се стекли обстоятелствата. Никаква полза нямаме от протакане. Никой няма полза от това.

Днес в съдебната зала предстои да бъдат разпитани 15 свидетели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна