Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мазета и стопански постройки в Елхово отново са под вода

Главен комисар Николов: Критичната точка в момента е Добричка община, село Одринци

| обновено на 03.02.15 в 14:58
Снимка: БГНЕС

Усложнена е обстановката в района на Елхово. Нивото на река Тунджа премина критичните за града стойности. Няма евакуирани и бедстващи хора. Ситуацията в ниските части на града е усложнена заради високите подпочвени води, които пълнят мазетата. 

Две семейства доброволно са напуснали домовете си, създадена е организация за евакуация, но в момента не се налага хората да бъдат принудително извеждани, заяви кметът на Елхово Петър Киров. От тази сутрин е издадена забрана да не се допускат граждани в зоната за отдих. В ниските части на града са наводнени мазета, заради високите подпочвени води, но електрическите табла все още не са засегнати. В града няма затворени улици за движение.

При Елхово нивото на реката вече е 4 метра и 5 см и ще продължи да се покачва, тъй като и при Ямбол се задържа все още високо. Очаква се обстановката да започне да се нормализира след два-три дни. 
В Ямбол има също наводнени мазета в няколко жилищни блока. В индустриалната зона има опасност отново да прекратят работа няколко фирми. През декември 20 предприятия там спряха работа заради потопен трафопост. Нивото на Тунджа край Ямбол през последното денонощие спадна с около 20 см.

Няма да се наложи евакуация на жителите на Елхово въпреки покачването на река Тунджа, увери по-рано днес началникът на Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:

Критичната точка в момента е Добричка община, село Одринци, където тече евакуация на около 220 души. Тази евакуация очаквам да завърши до половин час. По отношение на Елхово, река Тунджа достигна нива приблизително четири метра, ниво, при което хората от града не са пряко застрашени. Очакваме до 24 часа нивото да се покачи с още 10-15 сантиметра, което ще доведе до наводняване на селскостопански обекти и десетина къщи, мазета и приземните етажи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна