Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на река Камчия спада

| обновено на 03.02.15 в 12:38



Язовир "Цонево"
в момента прелива със 118 кубически метра в секунда, съобщи Ивайло Първанов, генерален директор на "Напоителни системи". Водата в язовир "Тича" е на 30 сантиметра под преливника, съоръжението се наблюдава непрекъснато. Според специалисти няма смисъл от взривяването на повече диги, това съобщи областният управител на Варненска област, който още е в района.

Във Варненска област ситуацията е под контрол. Това съобщи министър Ивелина Василева, която заедно с министър Веселин Вучков е в региона от вчера. Тя допълни, че реките Провадийска и Ана дере вече са в коритата си, нивото на река Камчия също спада. 285-те евакуирани от най-пострадалите от наводнението общини Долни чифлик, Аврен и Дългопол ще останат и днес в детските градини и училища, където са настанени и късно вечерта ще се реши, дали ще има възможност да се върнат. От БЧК им доставиха топли завивки, както и от община Варна.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков даде висока оценка на взаимодействието между институциите във Варна и областта. Той допълни:

Особено впечатляващо е отношението между властите и хората, нещо, което е може би малко по-различно от предишни месеци и години. Въпреки причиненото неудобство, хората с разбиране приеха идеята за доброволна евакуация. Казвам, става дума за превантивна дейност.

Двамата министри и главният секретар на МВР ще бъдат в района на язовир "Цонево" около 14.30 часа следобед.

Опасенията за повишение на нивото на река Камчия тази сутрин не се оправдаха, каза секретарят на областния кризисен щаб във Варна капитан Станко Станков

За наша радост към 5.30 тази сутрин нямаме повишение на нивото на реката. Може би за това помогна и прерязването на дигата снощи в 19.10. Това е второ прерязване на дясна дига на реката за отварянето й към земеделски земи. Тази сутрин в района на село Дъбравено нивото е паднало някъде с около 50 см, в село Величково – с 2 см. Единствено в село Гроздьово се задържа нивото, но все още е на половин метър от дигата.

Продължава намаляването на преливането на язовир "Камчия", който се намира над язовир "Георги Трайков", а той почти три пъти намали количеството, с което прелива за последните 24 часа. Надявам се, че няма да има повишение на нивото на реката. За приливна вълна е абсурд да се говори, тъй като едва ли "Георги Трайков" ще тръгне да прелива с повече от 100 куб. метра в секунда, той ги е достигнал вече.

Маринка Иванова, кмет на община Дългопол, каза в "Преди всички", че вече водата се е оттеглила. Работят екипите на кризисния щаб. Бедствието в Дългопол отмина без човешки жертви. Сега е важно да осигурим топлина, храна. Общината ще направи всичко възможно бързо да се вдигнат на крака. Ако не отделим от залъка си да помогнем на хората, няма да сме хора. Ще направим списък с необходимите неща. Ще направим и сайт. Днес в целия град хората ще имат ток.

Днешният ден ще бъде критичен за застрашените от наводнение села от поречието на Камчия, заяви по-рано министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той каза още, че МВР ще продължи да охранява домовете на евакуираните до края на бедствието: 

Надявам се, макар това да е критичният ден, нещата да се разминат благоприятно. Взели сме превантивни мерки, дори и при случай на по-голяма опасност да няма поне застрашен живот или здраве на хората.

Хората разбират ситуацията, изпълнили са указанията. Попитаха, разбира се, дали има опасност от мародери. Има осигурени патрули, за да не се допусне кражба на имущество. Това е много важно. Би било висша форма на мародерство. Ако някой си позволи да направи такова нещо, гарантирам, че ще бъде изправен пред правосъдието.

Интервюто на Борислава Борисова с Маринка Иванова можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна