Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руският печат продължава да коментира провала на мирните преговори между Киев и източноукраинските сепаратисти в събота в Минск. Според Комерсант на Киев фактически е предложено да се примири с териториалните загуби от последните седмици, когато отцепниците минаха в настъпление. Лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народна република настояват разделителната линия между войските при бъдещо примирие да е там, където днес минава фронтът, посочва изданието. Те предлагат на Киев "да се разберат или при неизгодни условия днес, или при непредсказуеми условия утре", посочва "Комерсант" и допълва, че  Киев още не е готов за компромис при чужди условия.

Целта на европейските посещения на новия премиер Ципрас на фона на трескавото задкулисие е да оправдае очакванията и да запази спокойствие в собствената си партия СИРИЗА до срещата на върха на ЕС на 12-и февруари, коментира в. Вима.

Утре може и да видим "бял дим" от сградата на Еврокомисията, казал високопоставен правителствен източник в Атина във връзка с планираната за утре среща на Ципрас в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва в. Катимерини.

Вестниците във Вашингтон коментират внесения от президента Барак Обама проектобюджет на стойност 4 трилиона долара. Бюджетът на Обама се стреми да отпусне юздите на строгите икономии, пише в. Ню Йорк таймс. Той е повече утопична визия, отколкото прагматичен проект за последните му години на президентския пост. Но в документа има предложения, които могат да срещнат подкрепа дори в неприятелски настроен републикански Конгрес, допълва вестникът. Според Уолстрийт джърнъл настояването за 4,5-процентно увеличение на военните разходи и разходите за инфраструктурни проекти може да даде начален старт на сериозни разговори с лидерите на Републиканската партия. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени