Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бедствено положение са области в Западна Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В северния район Еврос има наводнения по поречията на Марица, Арда и Тунджа. Водите на река Арда приляха на много места в северната част на областта.

Критично е положението и по поречието на река Марица на гръцка територия, където водите преминаха критичния праг. Скъса се дига в района на град Ористиада и са наводнени над 30 хиляди декара обработваема земя. Областният управител на Еврос заяви, че и днес продължават да прииждат големи количества вода след изпускане на язовир Ивайловград.

Прекъснато е временно движението по магистралния път от Орестиада към граничния пункт с България – Орменион. Водите преляха върху магистралата. Властите временно спряха движението към границата с Турция при Кастаниес. Силните води разрушиха и част от граничната стена, която Гърция построи, за да спре нелегалното влизане на имигранти. Наводнени са къщи, магазини и ферми.

Три области от западната част на Гърция и днес са в бедствено положение. Части на гражданска защита успяха да достигнат до жители на високопланински села в областта на град Ламия, които трети ден бяха откъснати от  пороите и останаха без ток. Няма пострадали. Дори по островите в Егейско море, където ураганът не нанесе толкова щети, много от пътищата са прекъснати от свлачища.

Постепенно положението в страната се нормализира, но материалните щети са огромни, съобщиха гръцките власти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени