Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янко Янков: Няма мобилизация

Снимка: БГНЕС

Няма мобилизация, заяви в предаването "12+3" по "Хоризонт" заместник-председателят на комисията по отбрана и депутат от ДПС Янко Янков.

Няма мобилизация, разбира се. Има актуализиране на състава на резерва, който се състои от хора, които са били професионални военнослужещи. Много от тях са напуснали страната, стигнали са до възраст пределна, много от тях са в ситуация, в която не могат да участват. Трябва да се актуализира тази система и да се види за какво става въпрос. /…/ Някой заснел повиквателната и вече се оплаква, млад мъж. Ами как, ние едно време всяка година по един месец изпълнявахме точно такива функции, отделно две години дето служехме.

Става въпрос за актуализиране на отбранителната стратегия на НАТО. България е част от системата на Алианса, тя е част от тази отбранителна стратегия, нормално е да има ангажименти в тази посока. България няма намерение да напада никого. Нашият потенциал е толкова малък , че едва ли някой разчита на него за мащабни военни действия, но трябва да ви кажа съвсем откровено имаме основания за много сериозно безпокойство за процесите, които се случват на изток и на юг от нас. Тия процеси няма да затихнат скоро. Те ще генерират проблеми - дали те ще бъдат във вид на бежанци, или ще бъдат във вид на терористична дейност, ние трябва да мобилизираме целия потенциал. Има нужда от сериозни законодателни промени, които да гарантират сериозна координация и субординация на всички служби и органи, които имат ангажименти към националната ни сигурност. Ние трябва на всяка цена да ревизираме ангажиментите си към НАТО, защото не ги изпълняваме, основно по линия на резерва ние сме поели ангажименти, които не ги изпълняваме, по линия на модернизацията на българската армия имаме ангажименти на придобиване на основни цели, което трябва да продължи като процес. Имаме много сериозни задачи. Оправдаваме се само с финансов недостиг. Да, това е така и този финансов недостиг, за голямо съжаление генерира много сериозни проблеми с националната ни сигурност, не само в областта на отбраната, но и в областта на всички други политики.


Янко Янков коментира и дебатите по Закона за гражданската регистрация, където предложението за заличаване на българските имена, наложени по време на Възродителния процес, изправиха останалите партии срещу ДПС:

Реален изход нямаше, дебатът беше прекъснат и стигнахме както винаги доникъде. За голямо съжаление показахме на българските граждани, че парламентът не умее да диференцира конкретната законодателна дейност от тясно партийните политики, които за голямо съжаление днес избуяха по един доста срамен начин след 25 години демокрация.

Един скромен законопроект, който се свежда до следното – хора, на които са им сменявали имената и тия имена, с които са били след като са били подменени техните актуални и основни имена, с които са се родили, са били заличени, да не им бъдат искани, когато отидат в общината да си търсят някакъв документ, защото има много такива случаи – освен името, с което е в момента, му искат и името, с което е бил при смяната на имената – една сложна процедура, която е безсмислена. И другото, което е в законопроекта – да се даде възможност хората, които са починали, да им бъдат по административен ред сменени имената, защото става въпрос за много запитвания от страна на техните близки . И сега имат възможност да го направят техните близки, но трябва да ви кажа, че огромната част от хората, на които са им били сменени имената, мисля, че тогава са били около 400 хиляди, на които са им били сменени имената, техните близки са в Република Турция и това за тях е  един емоционален проблем и няма никакъв проблем тези имена, на хора, които са починали да им бъдат възстановени.

Ние го превърнахме в един пошъл дебат, който в крайна сметка толкова ни злепоставя в съвременните условия, че нямам думи и много ми е обидно и голяма болка имам в себе си.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна