Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научни работници оспорват решението на Министерството на културата за 10% съкращения

Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до президента, премиера, до ресорните институции служители на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) се обявиха срещу подготвяни съкращения. В него те обясняват, че министърът на културата Вежди Рашидов е издал заповед, според която от 1-ви март ще бъдат съкратени 12 от общо 45-те щатни бройки в Института, или 24% от служителите. Заповедта се обосновава с намаления размер на разходите за министерството и неговите второстепенни разпоредители за тази година.

Работещите в Института оспорват решението на ръководството на Министерството на културата.

Ние не оспорваме законовите правомощия на министъра, но протестираме срещу авторитарния начин на взимане и налагане на такива решения и оспорваме смисъла и логиката на такова разпореждане, тъй като липсва аргументация, липсват мотиви.
Въпреки че формално като основание е посочен Законът за бюджета. На всички ни е ясно, че няма пари, но не смятаме, че правилното решение е механичното рязане на бройки, каза в предаването "Преди всички" арх. Яна Топалова от Националния институт за недвижимото културно наследство.

Според нея има тенденциозно отношение от страна на ръководството на министър Рашидов към Института, което продължава от години. Съдействие не са срещнали и от министрите Петър Стоянович и Мартин Иванов.

Заместник-министърът на културата доц. Бони Петрунова уточни, че съкращенията са резултат от решението на МС да се направи 10% съкращение на числеността на персонала.

Тя опроверга твърдението, че решението за съкращения в Института е взето непрозрачно: 

Събра се цялото ръководство на министерството и беше взето много тежко решение, тъй като става въпрос и за съкращаване на бройки в държавните музеи, които са в тежко и трагично състояние. Да, действително, служителите в Националния институт за недвижимото културно наследство не са уведомени какво е крайното решение по отношение на всички структури, които управлява МК, но и не виждам причина да бъдат уведомени. Сега сме обяснили на всеки един директор поотделно какви съкращения трябва да направи и сме дали възможност той да премисли политиката си и да види откъде и какво може да се направи. 

Заместник-министър Петрунова каза още, че в Института за недвижимото културно наследство има установени и много административни пропуски.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна