Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Иванов: Очакваме IT секторът да бъде разпознат като стратегически за България

Снимка: www.bait-awards.bg

На церемония тази вечер Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) ще връчи годишните си награди за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии.

Секторът на информационните технологии дава работа на относително малко хора, малко над 1% от българските граждани в трудова възраст, но дава доста голям резултат от техния труд – над 4% от БВП. Секторът работи в хроничен режим на недостиг на кадри
, каза в интервю за предаването "Преди всички" Петър Иванов, председател на УС на БАИТ. Той обясни какви мерки се предприемат, за да се реши до известна степен проблемът с кадрите в IT сектора:

Най-краткосрочните мерки са внос на специалисти, а средносрочните – обучение на повече специалисти, включително внос за чуждестранни студенти, ако преценим, че нашите студенти не са достатъчни.

Петър Иванов се надява IT секторът да бъде разпознат като стратегически за България.

Във връзка с наградите той обясни защо тази година е прибавена една нова категория - "Развлекателен софтуер":

Българските гейм разработчици и компании са сред водещите световни лидери в този сектор и заслужават уважение и признание. Разпознахме тази нужда още миналата година и непосредствено след миналогодишните награди взехме решение тази година да добавим категорията. 

На първото издание на наградите кандидатурите бяха 34, каза Петър Иванов. Сега има 130 регистрации от 92 личности, институции и компании.

Най-голям брой номинации – 13 има в категорията за млади компании, които сега навлизат в бизнеса.

Цялото интервю с Петър Иванов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна