Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият съд гледа искане за промяна на мeркитe на Ахмед Муса Ахмед и още петима, задържани за антидемократична пропаганда

Окръжният съд в Пазарджик

Пазарджишкият окръжен съд гледа искането за промяна на мярката "задържане под стража" на Ахмед Муса Ахмед и други петима души, задържани по време на мащабната акция на ДАНС за разпространяване на идеите на "Ислямска държава" и за проповядване на антидемократична идеология.

Адвокатите ще поискат днес постоянният арест да бъде заменен с "подписка" или "парична гаранция". Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Смаил са в Пазарджишкия следствен арест от 30-и ноември 2014-а година. Съдия Ирина Джунева определи най-тежката мярка задържане под стража, тъй като има обосновани предположения, че Ахмед Муса и хората му са разпространявали идеите на "Ислямска държава" и са пропагандирали антидемократична идеология с призив към война с крайна цел налагането на халифат.

Определението на пазарджишките магистрати бе потвърдено и от Пловдивския апелативен съд. Единствено Александрина Ангелова жената в групата, която се е занимавала с превод на пропагандна литература, не е пожелала промяна на мярката ѝ. Съдебното заседание ще започне в 14 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени