Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Радио - любов моя”: Първо студио на БНР

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

В най-голямото Първо студио на БНР всички талантливи български изпълнители и певци, оркестри, камерни състави и хорове, са правили, правят и сега ценни записи за звуковия радиофонд. Мнозина от музикантите и до днес си спомнят своето трепетно вълнение, респект, дори уплах, когато за първи път са прекрачвали прага на студиото. То е проектирано заедно с новата сграда на бул. „Драган Цанков” № 4 (в някогашната вилна зона на града) от немски архитекти. През 1941 г. фирмата „Телефункен” оборудва Първо студио и останалите студия с най-модерни за времето технологии. През зимата на 1943-1944 г. по време на англо-американските бомбардировки над София, пада бомба и събаря задната част на студиото.
След войната то е изцяло реставрирано. Размерите на пространството (с площ 420 m2  и обем 4 500 m3 ), отличната акустика, оборудването с богата гама от инструменти, обслужването му с високо квалифицирани технически екипи го превръщат в едно от най-добрите места за звукозапис. Извън концертните зали, е единственото студио в България, което има чудесни възможности за изпълнението и записа на симфонични творби, кантатно-ораториални произведения, всички големи  музикално-сценични жанрове, филмова музика.
Първо студио е „домът” на Симфоничния оркестър и Биг бенда на БНР - тук те репетират, записват. В него изнасят концерти „на живо” всички  радиосъстави, различни камерни ансамбли и хорове, изпълнители-солисти, джаз и рок-формации. Провеждат се и фестивали като: „Музика нова” - форум на авангардната музика, „Пианисимо” - на съвременната клавирна музика, „Аларма пънк джаз” и други. Както и конкурси за детска и забавна музика, директни предавания с публика, в последните години и големите радиопразници.




3 ноември

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна