Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Координационният център на НАТО в България ще се състои от 40 души

| обновено на 08.02.15 в 11:29
Снимка: БГНЕС

Решението за разполагане на НАТО-вски център в България е взето на срещата на върха в Уелс миналата година, така че вече няколко месеца се работи в тази посока. Няма нищо обезпокоително. Това е част от рутинните действия в рамките на Алианса. Така или иначе решихме  да укрепваме колективната отбрана на НАТО. Ще бъдат предприети по-нататъшни стъпки за реализирането на плана за действие за готовност на НАТО. Той е одобрен. Планът осигурява основата за адаптиране на НАТО към новата среда за сигурност и предизвикателствата, пред които сме изправени на този етап, каза министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю за предаването "Неделя 150" след завръщането си от Брюксел.

Касае се за Координационен център, който ще бъде разположен на територията на България и на още пет други източноевропейски държави, който ще се състои от 40 души, като половината от тях ще са българи и половината ще са чужденци, поясни министърът.

По думите на Ненчев има основание за безпокойство относно случващото се и затова държавите-членки на НАТО са взели решение за увеличаване на броя на военнослужещите: Това са сили, действащи във всеки конкретен момент. Тъй като има основание за безпокойство заради случващото се в тази част на света, държавите-членки са взели решение, че тези сили трябва да бъдат увеличени.

Цялата агресия от страна на други сили спрямо Министерството на отбраната и НАТО като цяло, каза министърът и добави: Ние сме част от този Алианс. Това, което ми прави впечатление, е изключително добронамереният подход, много добър диалог. Нито един от колегите не изрази становище, безпокойство, че някой от съответната страна е против това, което се случва, че някои имат очакване за война. Говорих с румънския си колега и го попитах съвсем директно дали в Румъния има подобна съпротива, дали има еднозначна или многозначителна оценка по отношение на това, което се случва в Украйна, и това, което се случва в Русия. Той ми каза, че това не е така, че подкрепата към действията на армията, към НАТО са близо 70-80%. Аз се чудя ние единствени ли сме? Всички оценки на министрите бяха такива, че се е усложнила средата на сигурност, т.е. има една заплаха от несигурност, която идва от Изток и на второ място – от Юг, и се взимат конкретни мерки, така че Алиансът да се подготви да отговори на тези заплахи, но преди всичко при всяко обсъждане ние изхождахме от презумпцията, че Алиансът е отбранителна организация.

Ние сме в съюз с много по-добрата част от света и не бива да има съмнения в тази посока, каза още Ненчев.

По отношение на предстоящото отваряне на досиетата за принадлежност към ДС на военни, министърът заяви: Този въпрос вече не стои пред мен на дневен ред. Неведнъж съм казвал, че Законът много ясно разпорежда какво и как трябва да се направи в тази посока и аз съм склонен да изпълня моите конституционни задължения. Никъде, нито в Закона, нито в мои заявления или интервю съм споменавал, че ще предам досиетата на чуждите граждани, които са сътрудничили или са били агенти на нашето военно разузнаване. Това е ясно регламентирано в Закона. Преди няколко дни официално заявих, че този архив вече е предаден в цялост. Това е станало преди година и половина може би. Той е предаден на дигитален носител, т.е. във всеки момент, в който Комисията реши, тя би могла да копира всички тези копия и ако е искала, е щяла да ги предаде. Аз имам по-голямо доверие в Комисията, която е избрана от НС, която е проверена, отколкото на хора, които не знам под каква форма и как са назначени в архива.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Николай Ненчев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.