Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Желев: Инициирам комисия, която да установи има ли незаконна сеч в Странджа

Снимка: bg.wikipedia.org

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев отправи преди време призив в социалните мрежи да се спаси Странджа от прекомерната сеч. В интервю за "Хоризонт" миналата седмица той каза, че действията му са акт на отчаяние.

В Странджа се сече толкова, колкото е предвидено в горскостопанските планове. Ние не сме стерилна лаборатория, много е вероятно на определени места да са допуснати нарушения. Но като цяло състоянието на горите в Странджа е добро. Мнението изрази в предаването „Преди всички“ Румен Желев – депутат от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по земеделие и гори.

Според него трябва на терен да се установи какво е действителното състояние на гората:

В момента се хвърлят само внушения и твърдения. Уважавам правото на всеки български гражданин от каквато и да е професия да задава въпроси. Той би трябвало да се тревожи. Не мога да разбера само защо хора, които не разбират от гори, дават отговорите, правят констатациите и задават внушенията.

Румен Желев обясни, че в края на 2012-а година с решение на Районен съд – Малко Търново общинските гори, който преди това са били придобити с решение на Поземлената комисия и са били експлоатирани в продължение на 12 години, са върнати на държавата.

От 2012-а досега в тези 10 хиляди хектара, в които всяка година се сечеше по 15 хиляди кубика дървесина от общината, където сегашният кмет беше заместник-кмет, държавните горски стопанства не са влезли и не са отсекли кубик все още от бившите общински територии, даде своята версия за казуса Румен Желев.

Според него там се сече колкото и където е позволено и единственият по-сериозен проблем е с разбитите пътища, които на по-късен етап ще бъдат възстановени.

Той заяви, че ще инициира създаването на комисия, в която да влязат представители на различни институции от България и чужбина, свързани с лесовъдството, както и неправителствени организации, които се занимават с темата. Идеята е комисията да посети Странджа и да установи има ли незаконна сеч и в какви мащаби.

Цялото интервю с Румен Желев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна