Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия за развитието на денталната помощ предлагат българските зъболекари

91 процента от децата в София имат кариеси. Данните са на стоматологичния факултет в София. Изследването показва още, че 12-годишните деца имат средно по 4 кариеса, а около навършване на 18 години развалените зъби вече са 6. Сдружението на българските зъболекари представи днес своя стратегия за развитието на стоматологичната помощ в България.

Да се създаде фонд на денталните заболявания при социално слаби, поискаха от сдружението на българските зъболекари. Според анализа на сдружението, зъбното здраве на българина се влошава с всяка изминала година. Това се дължи на липсата на заинтересованост и от страна на съсловната организация "Български лекарски съюз", заяви заместник-председателят на сдружението д-р Георги Цалов. По думите му, в момента Националният рамков договор заплаща само дейности, които стимулират влошаване на зъбното здраве, а не подобряването му.

Ако в София почти всички деца имат по някой развален зъб, то в малките населени места има деца с по три-четири извадени постоянни зъба, коментираха още зъболекарите. От сдружението на българските зъболекари настояха за среща с министъра на здравеопазването, на която да предложат стратегия за развитието на денталната помощ.

Репортажът на Надежда Цекулова, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна