Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величието на ледената Антарктида

БНР Новини
проф. Христо Пимпирев
Снимка: Български антарктически институт
Там също е България, но с неочаквана география. Върху картата са нанесени Калофер, Силистра, Тутракан, но там те не са градове. Ситалк не е владетел. Всички са имена на върхове. Мястото е остров Ливингстън, Антарктика.
И Плана не е планина, нито село, а връх, при това - доскоро неизкачван, заедно с още два: Големият иглен връх и трети, дълго останал без име, но след успешната мисия е предложено да бъде наречен София, на българската столица…
На 8 януари 2015 година наши учени и алпинисти успяха да стигнат до най-високите точки на тези върхове.
Няколко думи за Големия иглен връх : той се издига над ледника Хюрън... За него се знаеше, че може би е сред първенците по височина в централния хребет Левски на Тангра планина… Но каква е истината? И за да е усещането ни още по-близо до същински фентъзи сюжет, нека да очертаем панорамата: наоколо са Девненска долина и ледниците Магура, Сребърна и Мейси. Напълно реална картина. Красива и много трудна за катерене.
Какво общо имат алпинизмът и полярните науки? За успешния проект, осъществен от участници в българската полярна експедиция, разказа в „А сега накъде?” проф. Христо Пимпирев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна