Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромно свлачище затвори пътя Кричим - Девин

| обновено на 11.02.15 в 08:31
Снимка: Радостина Чернокова
Пътят Кричим - Девин е затворен заради свлачище. Късно снощи близо 3000 куб. метра скална маса затрупа пътния участък. Няма пострадали. Пътят е затворен както за леки и тежкотоварни автомобили, така и за пешеходци, защото теренът е опасен.

Очаква се движението да бъде възстановено до обед, каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

Най-сериозни проблеми заради свлачищата има в района на Родопите. Самата геоложка обстановка там предразполага към развитието на подобни процеси,
допълни той.

Най-сериозните проблеми са в районите на Кърджали и на Смолян. В Кърджали имаме второкласен път между Момчилград и Крумовград, който е прекъснат заради активизирането на свлачищен процес. В Родопите имаме затруднение с преминаването между Доспат и Батак. Там се осъществява в една лента. В Пловдивска област, където е връзката между Кричим и Девин снощи се срутиха близо 3000 кубически метра скална маса върху пътя.

До пътя е река Въча и не може скалите да бъдат бутнати в нея, защото се използва за изпускане на язовири
, каза Златев. Направени са проучвателни работи и на свлачището край Малко Търново. Възстановителните работи ще започнат до две седмици, прогнозира той.

Незабавни действия се предприемат и за срутванията в Кресненското дефиле. Очаква се изборът на изпълнител на укрепителните дейности край Мурсалево.

В Северозападна България имаме проблеми в Монтанско и Видинско. Там са по-скоро свързани с преовлажняването на пътни насипи, които в резултат от това имат средни до големи деформации и пропадания. В Сравнение с процесите, които наблюдаваме в Родопите, като интензитет и брой, са значително по-малко.

Най-спешните ремонти, които предстоят, са тези за възстановяване на прекъснатите пътища край Крумовград и между Девин и Доспат, допълни Златев. Приоретизиране на ремонтите правят дирекциите на АПИ във всяка област. 

В Родопите пътната мрежа не е толкова гъста и всяко затваряне на такъв път означава обход от минимум 20 – 30 километра, което за местното население е доста натоварващо и финансово, и времево.

Щетите върху пътната инфраструктура от свлачищните процеси към понеделник надхвърлят 20 милиона лева, каза Златев.

Агенцията има предвиден финансов ресурс за прекъснати участъци, но той е недостатъчен. За тази година са предвидени около 7 млн. лева, с които е трябвало да бъдат завършени и обекти, останали от 2014-а, каза Златев и уточни, че се търси допълнително финансиране:

Единият вариант е с външно финансиране по ОП "Околна среда", а другият – чрез съдействие от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

В участъците, където се изграждат нови пътища, сe осигуряват съоръжения, чрез които да бъде намален рискът от подобни проблеми, но участъкът между Девин и Кричим е строен през 70-те години на миналия век, допълни инж. Георги Златев.

Черноморските свлачища са едни от най-мащабните в страната. Единствената им конкуренция са свлачищата по Дунавското крайбрежие, допълни директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна