Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Думи по вените" - изложба експеримент на Станислава Пирчева и Деница Петрова

Снимка: Фейсбук

В столичната галерия "Артур" ще бъде открита изложба - експеримент "Думи по вените" на поетесата Станислава Пирчева с творчески псевдоним Ава - репортер и водещ в БНР и рисунките и инсталацията на визуалния артист Деница Петрова.

Това е един опит да оживим думи, да ги уловим по някакъв начин в рамка и да ги покажем на публиката във вида, в който те могат да се насладят не само на това, което виждат очите, а да прочетат. И това да стигне до самата им същност, казва Поли Манева от галерия "Артур".

Авторката на стиховете Станислава Пирчева допълва:

Това е моят начин да кажа и да покажа на света какво чувствам, какво мисля и да споделя с тях своите радости.

Станислава Пирчева с творческото име Ава е репортер в програма "Хоризонт" от 1996-а в областта на образование, наука, кулутура, религии - и точно злободневието на деня в много случаи е водело творческия й устрем:

Преподавател по дизайн и дигитални изкуства към Университета на Единбург, Великобритания, визуалният артист Деница Петрова е излагала свои творби у нас и в чужбина. Творческите ѝ търсения са в областта на изкуството в градската среда и дигиталните технолгии. За първи път обаче участва в съвместна изложба - поезия - рисунки - инсталация:

Самата инсталация е нещо, с което аз искам да покажа контраста между човешкия дух и човешкото тяло, тежестта на кръвта, която ни дърпа на една страна и от друга страна, кривостта на нашия дух, който ни отнася в съвсем други посоки.

Премиерата на изложбата "Думи по вените" е утре вечер от 18.30 часа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени