Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млрд. евро от бюджета по програмата за развитие на селските райони до 2020 г. ще са за инвестиции

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Над 1 милиард евро от бюджета на програмата за развитие на селските райони 2014-2020-а година ще бъдат насочени към инвестиции в земеделските стопанства. Правителството одобри актуализирания проект на програмата, който ще бъде изпратен на Европейската комисия.

Над 2,9 милиарда евро е бюджетът на Програмата за развитие на селските райони до 2020-а година. Приоритет в проекта са инвестициите в земеделските стопанства. Пет пъти са увеличени средствата за развитие на биологично земеделие спрямо предходния програмен период, обясни министърът на земеделието Десислава Танева.

Биологичното земеделие е основен приоритет, от 32 милиона евро подкрепа в стария програмен период, за настоящия - 152 милиона евро за целия период. Приоритетна подкрепа на сектор "Плодове и зеленчуци" и "Животновъдство". За първи път ще се приложи мярка за биологичното животновъдство. За първи път ще се приложи приоритетна подкрепа на традиционни български сортове и видове растения, например, българската маслодайна роза и лавандулата. За първи път ще се приложи специална тематична подмярка за малките стопанства.

За целта са предвидени 110 милиона евро. Намалени са средствата в програмата за техническа помощ и консултантски услуги.

Площните мерки по програмата ще стартират с кампанията за директни плащания, която започва от 1-ви март. 

През март за прием ще бъде отворена и мярката за инвестиции в земеделските стопанства, обясни заместник-министърът на земеделието Васил Грудев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна