Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Трябва да се препятства достъпа на хора с превратен начин на мислене в областта на СРС до определени длъжности

Снимка: БГНЕС

По повод скандала "Червеи" Татяна Дончева, председател на  "Движение 21", коментира в предаването "Преди всички": 

След като се раздуха скандалът, сега се прави опит той да бъде потушаван, като не се изчистват докрай нещата. Смятам, че вече и ръководството на ГЕРБ прави опит да локализира нещата до Владимира Янева, без да се мъчи да вникне в това каква информация е търсена, от кого и какви хора засяга. Като добавите и една подробност, за която публично не се говори - как е поискано употребяването на целия арсенал специални разузнавателни средства за неизвестно нарушение от неизвестни лица. В наказателния процес има фигурата "неизвестен извършител", но деянието, което се разследва - или административното нарушение, или престъплението трябва да бъде известно. То не може да бъде изтичане на информация въобще, злоупотреба с информация въобще. То трябва да бъде свързано с конкретна информация. Тук има неизвестно престъпление на неизвестни лица, поискали целия арсенал СРС и унищожили всичко. Това предполага и изисква отговорност на ръководителите на службите или на министерството, или най-малко изясняване защо е направено това. Ръководствата на службите и министерството доскоро бяха от хора, известни като системни бракониери на СРС. В правото, когато се правят определени нарушения, има санкции да не се заемат определени длъжности. Би трябвало да се препятства достъпа на такива хора, доказани нарушители, с доказан превратен начин на мислене в областта на СРС.

Ако проследите историята от 1998-1999-а година, от доклада на Богомил Бонев до наши дни, ще видите, че циклично едни и същи хора, много изобретателно, измислят всевъзможни варианти. Безконечни законодателни промени по една регулирана дейност не е необходимо непрекъснато да се правят. Когато нямаме съзнание какви са правилата и че трябва да се спазват, каквато и норма да напишем, тя все ще бъде извратена. За разлика от Бойко Рашков не съм изненадана от поведението на Висшия съдебен съвет. Този случай ще се замете под килима, може би ще се отстрани Владимира Янева. Но тук ще трябва да проследите, че има очертано противоборство между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Ако Янева все още минава за кумицата на Цветанов, виждам, че тя започва да се ползва от някакви протекции от крилото "Пеевски", прогнозира Дончева.

Чуйте разговора от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна