Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Българска археология 2014”, НАИМ при БАН – едно вълнуващо пътешествие в хилядолетията

БНР Новини
Бронзов катинар със зооморфна форма (куче). 30-те – 60-те години на XI в., Плиска „Дворцов център - изток”
Снимка: Кр. Георгиев

Рекордно богата година на проучени обекти – с това ще се запомни изминалият археологическият сезон. Проведени са над 400 археологически проучвания, между тях – теренни издирвания, редовни разкопки на обекти и проучвания по трасетата на мащабни инфраструктурни проекти, като автомагистралите Струма и Марица, железопътната линия Пловдив - Свиленград, междусистемната газова връзка България - Сърбия.
Датите, в които тази година се „вмества” Националната изложба „Българска археология 2014”, са малко необичайни. Откриването е на 16 февруари, а приключването – на 29 март 2015 г. Обикновено това става на 14 февруари, за Професионалният празник на българските археолози, и продължава повече. Затова си струва непременно да отделите време за великолепните срещи с находките. Наистина има какво да се види, но за това най-добре да чуем разказа на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
Мнозина определят работата на археолога като романтична, необикновена. Тя е и такава, макар че е свързана с вечно приготвен багаж за път, готовност за студ и жега, администрация, бюрокрация. И все пак, любовта надделява: любов към земята и нейните тайнствени недра, любов към истината, към непознатата част на историята, която винаги може да поднесе изненади. Заради светналите погледи на хората, които после ще застанат пред музейните витрини с красиви експонати, заради срещите с хилядолетията. Струва си, нали!





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна