Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се провежда национална АНТИСПИН кампания

Снимка: архив

Министерството на здравеопазването съвместно с неправителствени организации за 12-та поредна година инициират АНТИСПИН кампания по повод 14-ти февруари - Деня на влюбените.

Мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране провежда изследването пред столичния търговски център на улица "Опълченска":

"Тестът, който ще се направи, ще покаже контактите три месеца назад, така че ако има някакъв рисков контакт, лицето трябва да знае, да изчака малко и след това да си направи изследване, тъй като се търсят антителата. Антитела се образуват малко по-късно във времето" - разказва доктор Мария Ханна, която провежда изследването.

Самият тест не е болезнен. Взима се капка кръв от пръста на ръката и след няколко минути е готов. Лицето може да знае има ли антитела срещу вируса или не: "20-годишните се решават, дори им е по-лесно да пристъпят към такова изследване. Интересуват се какъв е процентът на заразените, как се предава. Хубавото е, че вече наистина знаят, че трябва да ползват презерватив и са повече информирани".

Посетителите на кабинета получават информация и за другите полово предавани болести, както за това, че хепатитните вируси "Б" и "С" се предават освен по кървен, и по полов път:

Така или иначе темата секс в България е табу и има нужда да се говори малко повече, отколкото е в момента.

Събитието се осъществява със съдействието на доброволци от младежки организации в страната и медицински консултанти от Асоциация "Здраве и бъдеще".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна