Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ж. Бойчев: Миналата година взехме 3,5 милиарда, за да подпомогнем банковия сектор, да ги зачеркнем ли?

Снимка: БГНЕС

Съвсем нормално е социалистите да реагираме на ситуациата с конфликта вУкрайна. Винаги сме били радетели на мира и сме настоявали да се търси едно политическо решение, с активни преговори.

Ясно е, че това правителство няма да  реши тежките икономически проблеми и положения в страната, просто не бихме искали да бъдем свидетели на това да бъдем въвлечени като страна в такъв въоръжен конфликт.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ депутатът от БСП Жельо Бойчев. Той коментира че социалистите са имали и предложение  за решение на НС, с което да бъде даден мандат на правителството да постави въпроса за преразглеждане на санкциите на ЕС спрямо Русия.

Към днешна дата,мисля, че за всеки обективен наблюдател е очевидно, че този режим на санкции, знаете, че след това Руската федерация наложи режим на контрасанкции, в крайна сметка не води до никакъв резултат. Точно обратното! Потърпевши са обикновените хора и от едната и от другата страна. Потърпевш е и бизнесът.

Освен този проект, партията е много активна и във въпросите си към правителството за позицията му за защита на българското малцинство в Украйна, допълни политикът.

С оглед на тежката демографска ситуация, в която се намира страната ни, съвсем нормално е да направим нужните промени, включително законодателни и нормативни, така че тези от тях, които искат да дойдат тук, да имат възможност и да знаят, че ще получат нужната подкрепа.

Победата на СИРИЗА в Гърция показва, че капиталистическият модел на развитие не може да реши проблемите на обществата, коментира Бойчев. Политикът кометрира, че решенията за новия дълг са взети при дефицит на информация.

С бюджета за 2015 г. е гласуван 8,1 млрд. лв. дълг на република България. Предложен е от този министър-Горанов и от правителството на г-н Борисов. В  Бюджета много ясно е разписано за какво ще бъде харчен този дълг – 2.5 млрд. отиват за покриване на дефицит, 1 милиард – към европейската инвестиционна банка за съфинансиране към предстоящите оперативни програми и разходите по тях. 3.5 млрд. лв. отиват, за да се рефинансира един дълг, който, помните, в края на 2014 г. беше взет за подкрепа на финансовата ни система -  да се допълни Фонда за гарантиране на вземанията на българските граждани и да се даде ликвидна подкрепа на една банка. Там ясно е разписано – в Закона за бюджета, за какво ще бъдат харчени тези пари.

Според депутата, реакцията на социалистите срещу емитирането на новия дълг е резултат от това, че мотивите за изтеглянето му стъпват само на 3-годишна бюджетна прогноза.

Прекалено много въпроси има, които трябва да бъдат изяснени там– точно за какво и как ще бъде харчен този дълг, как ще бъде поеман. От първите реакции виждате, че в  самото управляващо мнозинство има неразбиране по този въпрос и и незнание.Виждате коментарите на различните политически сили, включително на различни министри от правителството.

Бойчев заяви, че  парламентарната Външна комисия е отхвърлила заема, а в Комисията по Бюджет и финанси е зачетен гласът на депутат от ГЕРБ, който не е присъствал, но не и на отсъстващ депутат от БСП .

Ние падежите ги знаем за връщане на стар дълг. Но, ето, аз дадох един пример. Тези 3.5 млрд., които взехме миналата година, за да подпомогнем банковия сектор,  нали тогава аргументите бяха, че те се взимат краткосрочно и след това ще бъдат върнати… Имаме над 3 милиарда, които дадохме за банковия сектор. Какво? Да ги зачертаем ли?! Не е ли нормално да попитаме в крайна сметка те няма ли да бъдат възстановени в българския бюджет или така ще трупаме всяка година дългове и няма да знаем за какво ще бъдат харчени?

Икономистът и преподавател Стоян Александров коментира:

Явно управляващите казват: „Това е най-доброто решение“. Опозицията винаги ще казва, че това е калпавото решение. Аз съм дълбоко убеден, че утре БСП да се опита да направи бюджет, например за 2016 година, тя няма как да го направи балансиран или дори с излишък, за да няма необходимост от емитиране на такъв дълг. Друг е въпросът, когато се разработят бюджетните разходи, дали те ще отиват за символични увеличения на пенсии, други неща, или ще бъдат инвестирани за развитие на икономиката.

Разходите не са зло. Лошото е че и ГЕРБ, както и БСП приемат много разходи, които не носят растеж, а тушират социално напрежение, коментира Александров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна