Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри, депутати и кметове обсъждат развитието на Северозападна България

Снимка: Колаж: Светослав Цветанов
Вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на регионалната комисия към Народното събрание Найден Зеленогорски и заместник-министри ще участват в среща на народните представители от Северозападна България, домакин на която е Монтана. На нея ще бъдат обсъдени проблемите на региона и подготовката на стратегия за възстановяване и развитие.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов каза в предаването "Преди всички":

Тази среща може би е първата стъпка за развитието на региона. Не приемам квалификацията "бедния Северозапад". Не можем да наречем един регион беден. Може би си спомняте, че Белоградчик се бореше за седмото чудо на света. Спомняте си и развитието на индустрията в този регион преди години. Но на територията на трите области там няма висше учебно заведение. Трябва да се разбере кое е предимството на определена територия. Там е "нарисуван туризъм". Златорожието е една от най-плодородните земи. Развитието на агробизнеса е възможен. Имаше производство на биопродукти, значи е работено там, има какво да се прави.

Видин има специфично положение. Видинската граница - две трети от нея е междудържавна граница, тя е отворена само в една трета към България. Така че, ако иска да се развива този регион, той трябва да търси средства по посока на трансграничното сътрудничество с Румъния и със Сърбия.


Проф. Вили Лилков, депутат от Реформаторския блок, подчерта, че сега се разработва стратегията за Северозапада, която трябва да почива на сериозен анализ.

На първо място трябва да се предложат икономически стимули. Очакваме идеите за Агенция за развитие на Северозапада. Искаме кметовете да представят свои проекти, за които нямат финансиране. Ще направим работна комисия, която ще ги свърже в една програма, да дадем приоритет на най-важните. Най-важно е сериозни действия за спиране на демографския срив. Богата култура, туризъм, особено Видин. Тежкият проблем е човешкият фактор. И много пари да се излеят там, важно е кой ще посрещне тези средства, за да ги преработи ефективно и да дадат продукт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна