Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще продължи финансирането на превенцията срещу малария, туберкулоза и СПИН


Д-р Тонка Върлева - директор на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в Министерството на здравеопазването каза в "Преди всички", че 2 057 са серопозитивните в България. Страната е на едно от последните места по носители на вируса.
Изпълнявахме международните  стандарти, финансирани от Глобания  фонд. Министерството също изпълняваше своите  задължения. Над 50 неправителствени организации работеха по проблема. Създадени бяха 35 здравно-превантивни центрове близо до уязвимите групи.
Д-р Върлева коментира как ще продължи финансирането на превантивните дейности срещу малария, туберкулоза и СПИН след изтеглянето на Глобалния фонд от България.
Когато говорим за социално значимо заболяване - превенцията е изключително важна. Важно е здравното образование. СПИН не е само здраве, но и голям социален, демографски и икономически проблем. Проблем и на образонванието. 2015 година е кщлючова за изработването на добър документ,  на който ще стъпим за превенция и контрол.
Райна Димитрова,  от Фондация "Здраве и социално развитие", която работи на терен каза, че дейностите, които са извършвали в рамките на 10 години са дали резултати. България има ниско разпродстранение на  болестта. Работим с проституиращите мъже и жени. Покриваме територията не само на София, но и на един голям регион. Освен работата на терен имаме и център, където те могат да дойдат и да получат услуги.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна