Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Ралев: Тримесечен мораториум през зимата няма да има ефект върху незаконната сеч

Кр. Дачев: Незаконната сеч е хранителна среда за корупция, която никой няма интерес да изкорени

Снимка: Кети Тренчева

Тримесечен мораториум върху сечта през зимата няма да има ефект върху незаконната сеч, каза Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани" в интервю за предаването „12+3“.

По думите му в момента проблемът не е само в незаконната сеч, но и в законната: Това, което показват нашите изследвания, е, че през 2005-а и 2012-а година обемът на сечта е една и съща – около 10 млн. куб. Проблемът е, че около 40% от сечта през 2005-а година се узакони и се намали незаконната сеч, но обектът е един и същи, т.е. в момента имаме едни лесоустройствени проекти, които позволяват да се изсичат вековните гори в България и това е напълно легално.

Според Ралев промените в закона са добри, но трябва да се променят и наредбите.

Бизнесменът Красимир Дачев коментира: Незаконната сеч е една хранителна среда за корупция, която никой  няма интерес да изкорени. Незаконна сеч не може да бъде спряна, защото обществото си мълчи и не взима никакви мерки. Повишаването на заплатите на горските не реши проблема с корупцията, защото корупцията върви отдолу нагоре. С една и съща фактура днес минават три камиона, горските имат скрити фирми, които стоят зад тях. Аз съм скептик.

Според Дачев главна роля в решаването на проблема трябва да има обществото: Защо трябва водата да ни залее компотите, за да започнем да обръщаме внимание на тези неща, когато това е обществена тайна от 15 години. Нещата се променят, взимат се мерки, да се сложат джипиеси на камионите, да се променят мерните единици, така че има съвременни технически средства, които да бъдат приложени. Въпросът е, че контролът е слаб.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна