Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Никифоров: Добросъвестни длъжници ще могат да се освобождават от задълженията си

Снимка: БГНЕС

Предложеният законопроект за свръхзадлъжнялост на физическите лица предвижда тези граждани да се освобождават от дълговете си при определени от закона условия. Най-важното условие е длъжникът да бъде добросъвестен, да обяви със специална молба пред съда, че е свръхзадължен и да декларира цялото си имущество и доходи като по този начин ги предоставя и публично на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им, каза депутатът Лъчезар Никифоров от АБВ в интервю за предаването „12+3“. АБВ внесе в НС проект на закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица.

По думите му за недобросъвестен длъжник се смята такъв, който е изпаднал в свръхзадълженост в резултат на извършено от него умишлено престъпление, станал е свръхзадължен преднамерено, поел е задължение без намерение да го изпълни, за да увреди кредитор или заради разточителство.

Никифоров добави: Съдът извършва служебна проверка на всички обстоятелства и това му дава възможност да използва различни видове доказателствени средства, за да определи, че лицето, което иска такава защита, е добросъвестно.

В закона е предвидено, след изтичане на тригодишния срок, когато съответния длъжник е получил закрила, в рамките на 10-годишен срок той да няма право да заема определени длъжности, свързани с управление на имущества. След изтичането на три години от обявяването на молбата всички необезпечени задължения на длъжника се погасяват.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна