Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев: Никой не е виждал инвестиционните предложения и публични карти за разширяването на ски зоната в Банско

Снимка: БГНЕС

Предстои решение на междуведомствена група, която трябва да провери какво се случва около концесията на ски зоната в Банско. Комисията поиска удължаване на работата й с 10 дни, за да излезе с решение. Междувременно по сигнали за нарушение течеше проверка на окръжната прокуратура в Благоевград. Александър Дунчев от Коалиция "За да остане природа в България" тълкува удължаването на времето, което е нужно на междуведомствената комисия, като знак, че са притеснени от това, което се случва около ски зоната в Банско. 

Ние имахме предварителна информация, че държавни служители се опитват да подведат правителството и МС, че няма нарушения, а само неясноти в концесионния договор. Проверката на Окръжната прокуратура показва, че има много нарушения. И е пределно ясна площта на концесията – 99 хектара, а това как е застроена до 140 хектара – това не са неясноти, а нарушения. Сега вероятно работната група се чуди как да избяга от този проблем, защото част от служителите, които сега са в тази работна група, през годините са допускали тези нарушения. Не е въпросът дали развиваме ски зона Банско, а да гарантираме, че ако нещо се прави в Национален парк "Пирин", трябва да се докаже, че държавата може да оказва контрол. Това, което се случи по Черноморието и в Банско, показва, че държавата не може да се грижи за развитието на туризма. 

Според Дунчев не говорим просто за гора, а за най-строго защитената територия – национален парк, която е собственост на българското общество. 

От една страна, прокуратурата открива нарушения, но протакайки тези проверки, се стига до момента, в който нарушенията са установени, но давността за отговорността за тези нарушения е изтекла. Това, което ще направим сега, е да търсим отговорност не на лицата, които са издали незаконните актове, а ще търсим съдействието на прокуратурата да се потърси отговорност на лицата, които не са контролирали изграждането и са подвеждали, че няма нарушения. Има служители на общината, които са извършвали проверки по искане на прокуратурата и са си затваряли очите за нарушениятаЩе използваме информацията, предоставена от прокуратурата, за да информираме МС. Всички нарушения ще бъдат описани, за да е обективно решението, което ще се вземе за Национален парк "Пирин". В случая имаме два притеснителни факта. Първият е, че никой не е виждал инвестиционните предложения и публични карти на общината или инвеститора да разширяват ски зоната в Националния парк. Никой не е виждал инвестиционно предложение за втора кабинкова линия. В същото време се подлъгват местните хора да протестират за нещо, което никой не е виждал, което означава, че има нещо спекулативно. Вторият притеснителен факт е, че държавата, в лицето на министри, се ангажира с проекти, които никой не е виждал. Това означава, че са изключително зависими. Третият въпрос е защо трябва да развиваме само ски зона "Банско", попита Дунчев. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна