Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите обмислят тол такса от 0,10 лева за километър

Снимка: БГНЕС
Тол таксата за преминаване по магистрали за леките коли най-вероятно ще е 0,10 лева на километър, сочат първоначалните разчети, каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя уточни, че анализът на трафика по магистралите все още е в начална фаза, а разчетите за таксите ще са готови до края на годината. Предвижда се тол системата да се въведе поетапно, като първо такса ще заплащат само тировете и тежките камиони. Първоначално за леките коли ще бъде въведена електронна винетка.

Въвеждането на тол такса за леките коли не е на дневен ред през следващите две - три години, уточни Павлова.

Ако тол таксата за леките автомобили бъде 0,10 лева за километър, то изчисленията показват, че пътуването от София до Бургас ще излиза по 36 лева на автомобил в едната посока, а разстоянието от София до Варна ще струва около 43 лева.

Около 1 млрд. лева приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата, както в Европа, каза регионалният министър и допълни, че в момента България събира от винетни такси около 200 милиона лева, които се оценяват като недостатъчни за поддръжка на пътната мрежа.

Лиляна Павлова каза, че отсечката от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата - през август. До септември изцяло ще бъде пусната и магистрала "Марица". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна