Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Има опасност да забавим плащанията на договорните партньори

| обновено на 18.02.15 в 15:25
Снимка: БГНЕС

Съществува реална опасност от забавяне на плащанията на договорните партньори на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК), предупредиха от Касата. Забавянето на избора на новия управител поставя под въпрос заплащането на дейността на аптеките за първата половина на януари, както и заплащането на болничната и извънболничната помощ за миналия месец. Така лечебните заведения няма да успеят в срок да се разплатят с доставчиците и няма да могат да изплатят възнагражденията на персонала си.

Членът на Надзорния съвет Иван Кокалов каза пред "Хоризонт", че единственият вариант да не настъпи хаос в системата е Народното събрание да гласува удължаване на мандата на д-р Румяна Тодорова до избирането на нов управител.  

Според Кокалов Румяна Тодорова е уведомила за проблема преди месец в Народното събрание:
До 12-и доктор Тодорова разписа всички възможни документи и платежни, за да няма напрежение. За десет минути Народното събрание може да допълни своето решение от 2013-а година, че мандатът може да бъде удължен до избирането на нов управител.
Лъчезар Иванов от ГЕРБ разсея притесненията с думите:
Според личния договор на сегашния шеф на Здравната каса, след изтичането на нейния срок тя продължава съответно да изпълнява своите задължения до избора на нов.
Иван Кокалов обясни, че  ако сега подписва документи, д-р Тодорова може да бъде съдена. Тя не може да бъде замествана и от подуправителя на Касата и от председателя на Надзора. Според БСП новият управител няма как да бъде избран по-рано от 20 дни. Емил Райнов посочи:
Това се случва, когато се извършват плащания на договорни партньори. Така че, колеги, кой ще понесе тази отговорност?
При така създалата се ситуация не могат да бъдат придвижени и протоколите за лекарства на пациентите. Владимир Томов, председател на Асоциацията на хората с редки болести, заяви:
Много малка част от редките заболявания са лечими. По принцип за нас е недопустимо да има такова компрометиране на лечението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна