Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Гундеров: Пиесата "Хористи" показва, че понякога оценяващите са с по-слаби качества от оценяваните

Снимка: БГНЕС

През 2015-а година чешкият град Пилзен бе определен за Европейска столица на културата. Първото културно събитие е световната премиера на българската пиеса "Хористи", спечелила наградата за драматургия на международния фестивал "Нова българска драма 2014". Автори на пиесата са Димитър Събов и Николай Гундеров.

"Хористи" е българска комедия и същевременно единственият драматургичен текст от български автори, който се играе в Централна Европа след 1996-а година. Николай Гундеров е и режисьор на спектакъла.

В интервю за предаването "12+3", Гундеров обясни: Винаги казвам на своите артисти, че разделям театъра на две – на жив и на мъртъв. Живият театър прилича на малко дете, което понякога плаче, но е живо създание, а мъртвият е просто добре гримиран мъртвец в ковчег. Радвам се, че нашето представление по някакъв начин беше жив спектакъл. Видях реакциите на чешките зрители и изключително много се зарадвах, защото тук по някакъв начин беше преодолян преводът и стана въпрос за нещо друго. Спектакълът поставихме в най-новия чешки театър, построен специално за откриването на Европейската столица на културата Пилзен.

"Хористи" е една история за едно дете, пораснало през 80-те години. Сюжетът е не много сложен. Едно малко дете в провинциално училище. В това училище се получава покана за участие на деца в международен фестивал в Чехословакия и учителите са изправени пред трудната задача кое от всичките деца да бъде избрано, защото според тях децата не са особено кадърни и талантливи и като че ли е по-добре учителите да отидат и да пеят на този фестивал. Това е въпрос за оценяващите и оценяваните. Това, което тази пиеса задава като тема, е, че понякога оценяващите са с по-слаби качества от оценяваните. Става въпрос не толкова за социализма, а за начина на мислене и човешките взаимоотношения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна