Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима опитни специалисти разкриха плановете за учредяването на Асоциация на треньорите по футбол

Стефан Грозданов
Снимка: БГНЕС

Стефан Грозданов, Георги Василев, Велислав Вуцов и Стойчо Младенов представиха днес плановете за учредяване на Асоциация на българските треньори по футбол. Самото събрание ще се състои на 23-ти февруари (понеделник) в 13.00 часа в голямата зала на НСА.

Четиримата опитни специалисти разкриха плановете си, идеите и целите, които си поставят. На първо време обаче те искат да се подготвят юридически за всички предизвикателства, които ги очакват. Бившият футболен съдия и адвокат Красимир Керезов ще бъде юридически съветник на организацията.

От всички съсловия във футболната игра се оказа, че единствено треньорите не сме защитени и нямаме своя организация. Футболистите имат, съдиите имат, оказа се, че и футболните агенти дори имат. А треньорите са хората, които най-много разбират от този процес, защото след активните си години на футболист, ти оставаш във футбола и можеш да стигнеш до 30-35 или дори до 50 години в професията, коментира Стефан Грозданов.

Идеята възникна в един спонтанен разговор. Димитър Димитров-Херо, който е един от защитниците на идеята, изказва едно мнение, че в момента българският треньор е много по-подготвен от преди 20 години, а няма резултати. Явно нещо куца някъде. Смятаме, че в България има около 1000 треньори по футбол и се надявам колкото се може повече от тях да дойдат на събранието в понеделник. Числеността на присъстващите ще бъде един барометър как се възприема нашата идея. Искам от сега да заявя, че война няма да водим с никого, няма нито да правим второ БФС, нито да сменяме властта, обясни Велислав Вуцов.

Той посочи, че освен защитата на треньорите при разтрогването на договорите им, при отстраняване от работа, Асоциацията ще се заеме и с помощ на младите треньори, които сега влизат в професията. Специалистите, които работят в аматьорския футбол и в школите, също ще получат нужната подкрепа.

Има треньори в школите, които не получават заплати по 6-7 месеца. Например във "В" група наскоро имахме такъв случай. Отборът е на 1-во място, но треньорът е отстранен, защото играта не била красива. И се назначава за треньор друг специалист от същата "В" група, чийто отбор е доста по-назад. Това не мога да го разбера, добави доскорошният треньор на "Ботев" (Пловдив).

Нашата идея е да има правила. Ако няма такива, ще ги създадем, а ако има, ще искаме да се спазват. Вече имаме изготвен Проектоустав, който ще бъде представен на събранието идния понеделник, каза още Велислав Вуцов и даде пример с бившия си помощник Антон Велков, който бил освободен от "Марек" по някакъв член на Трудовия кодекс, според който назначаването му било на изпитателен срок.

Асоциацията даде за пример футболен закон от Хърватия, според който клуб може да прави максимум две треньорски смени или да ангажира общо трима треньори за един сезон. Те също така се запознали и с казуса със "Спартак" (Варна), в който в момента има 22-ма чуждестранни футболисти и румънски треньор, за който няма никаква информация дали е лицензиран, или не.

Друга наша цел е защитата на хората с лицензи. Ние сме против един колега да използва лиценза на друг, както беше преди време със Сливен и Драголюб Симонович, каза още Стефан Грозданов.

Предстоят срещи с треньорски асоциации и организации, а вицепрезидентът на италианската ще присъства като специален гост на учредителното събрание. Президентът на БФС Борислав Михайлов, както и министърът на спорта Красен Кралев, също ще бъдат сред гостите.

Очакваме повече морална подкрепа от тях, а също така и помощ в прилагането на правилата. Финансова помощ не искаме, ние ще си финансираме организацията сами. Тя трябва да бъде независима, обясни Велислав Вуцов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна