Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Тонев: До 6 месеца трябва да бъде въведена електронната здравна карта

До 6 месеца трябва да бъде въведена електронната здравна карта, каза председателят на Комисията по здравепозване проф. Стоян Тонев на дискусия, посветена на електронното здравеопазване. За целта ще се направят промени в два закона, свързани с личните данни. Първите карти може да са готови още на 1-ви август, каза той.

Промените в Закона за достъп до информация и за Закона защита на личните данни трябва точно да упоменат кой има право на достъп до данните в електронната карта:

Директорът на "Пирогов" професор Стоян Миланов заяви пред "Хоризонт", че досега в усилията ни да се въведе електронно здравеопазване са похарчени над 100 милиона лева. Електронното досие ще е животоспасяващо за пациентите на спешните центрове като "Пирогов", посочи Миланов. "Пирогов" разполага с електорнизирана система и за медицинската информация, и за счетоводно-финансовата – и това е полезно за следене и на качеството на лечение, и на разходването на средства, каза Миланов. Електронните услуги в "Пирогов" са въведени за две години.

Електорнната Национална здравна карта не е готова, тъй като информацията в нея трябва да е изключително прецизна и точна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна