Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и РБ ще предложат на НС да бъдат направени промени в критериите на програмата за саниране

Кметът на Враца: Самата практика на програмата ще доведе до това да бъде разширена приложимостта й

Снимка: БГНЕС

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради провокира достатъчно тревожни изводи, които може да направи човек. Аз виждам голяма неравнопоставеност, дискриминация на собствениците, как точно определихме 36 апартамента, защо не може блок с 30 апартамента, каза Манол Генов от БСП в интервю за предаването "Преди всички".

Широко се прокламира, че обхватът на програмата е всички 265 общини в България, което категорично не е вярно. В община Първомай има една-единствена сграда. В област Пловдив от 18 общини само 7 попадат в обхвата на този проект. Още в зародиша тази програма дискриминира хората, които живеят в такива сгради, които не отговарят на условията за 36 апартамента, добави той.

Генов обясни, че БСП ще предложи на днешното обсъждане в НС да бъдат направени промени в критериите: Има Закон за управление на етажната собственост. Там е записано, че многофамилна жилищна сграда са различни собственици на повече от три самостоятелни обекта в нея. Ние измисляме едни нови правила, които дискриминират и противопоставят голяма част от хората, защото сметката за санирането ще я плащаме всички ние от бюджета, а малко хора ще бъдат бенефициенти и ще могат да се възползват от това си право. Обещават се някакви имагинерни срокове, че от следващата година ще отпаднат тези условия, т.е. ще имат право всички. Офертата на властта облагодетелства първите по време, което е много неясен критерий в самата програма. В методиката липсват ясни и обективни критерии за достъп.

Кметът на Враца Николай Иванов посочи, че в града вече има сграда, подписала договор за саниране с Българската банка за развитие: С общи усилия и най-вече съгласието и готовността на собствениците и тяхната бърза реакция доведоха до това да имаме една жилищна сграда, за която предстоят да започнат процедурите.

Според Иванов Генов е прав за критериите: Самата практика на програмата ще доведе до това да бъде разширена приложимостта ѝ. Въпреки че ние сме първи, към днешна дата имаме само още 3 създадени сдружения, които са в една много добра степен на готовност и вероятно също ще получат финансиране. Много трудно върви процесът на постигане на съгласие между собствениците и за да бъде наистина ефективно използван ресурсът, ще трябва да се разшири приложимостта и да се даде възможност на други жилищни сгради, дори с по-малко жилища, да кандидатстват.

Според депутата от Реформаторския блок Костадин Марков правителството заслужава адмирации, че е направило смел опит да започне тази програма: Това е опит, защото програмата не е тръгнала, има много подводни камъни. Най-сериозните подводни камъни са, че предварително хората дават съгласие, още преди обследванията, че впоследствие ще изпълнят мерките. Страхувам се, че програмата е на два етапа. Първо, се провеждат процедури за енергийния одит на сградите и техническите паспорти, след което, в зависимост от предписанията, се търсят изпълнители заедно с проектантски фирми за инженерингова процедура. След първия етап е възможно да има тежки предписания и отказали се участници в този процес. Тогава не е ясно какво се случва. Очевидно отпада изпълнението, но кой плаща за досега похарчените пари за обследването? Първо, трябваше да се плати енергийният одит и създаването на технически паспорти, след което да се даде възможност на хората да решат дали да продължат, или да се откажат. Няма лошо държавата да плати тази част от програмата, защото има нужда от това обследване и тези технически паспорти.

Иванов посочи като грешка на министъра на регионалното развитие, че програмата не е била обсъдена предварително в съответните комисии и с депутатите: Реформаторският блок ще направи предложенията си за промени.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна