Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Миков: Тегленето на такъв голям дълг е признание за неспособност за справяне в икономическата сфера

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

На днешния пленум ще има и дебати по темата за 100 дни от управлението на правителството на Бойко Борисов, каза председателят на БСП Михаил Миков в интервю за предаването "Неделя 150".

Очаква се да се вземе решение и за дневния ред и часа на предстоящия конгрес в началото на април. На пленума ще се дебатират и промените в съветите на Националния съвет с цел консолидирането им.

Миков коментира и дали е възможно партньорство преди местните избори с АБВ: Този въпрос ще се решава след конгреса. Това внушение за подадена ръка не е искрено, защото на няколко места съветници, избрани от листата на БСП, на предишните избори бяха бракониерствани от АБВ. От една страна, вървиш и правиш такива действия, от друга – пред медиите заявяваш, че подаваш ръка. Нека този въпрос се решава спокойно, конкретно в отделни общини и на базата на действителното присъствие, а не на заявената претенция. АБВ все още не е отговорило на въпроса как може да бъдеш едновременно в дясно управление и да търсиш партньорство с опозицията.

По отношение на заема от 16 млрд. лв. и намерението на БСП да сезира Конституционния съд за него, Миков коментира: Водени са такива коментари, защото за нас е ясно, че преговорите за този дълг са водени без мандат, без решение на правителството за даване на мандат, каквито са категоричните изисквания и на Закона за международните договори и на Закона за публичните финанси. Нека да видим как ще приключи дискусията и тогава ще преценим следващите си стъпки, включително и възможно поставяне на въпроса пред КС. /…/ Под общото мото "Всяко правителство е теглило", въпросът е доколко ясно и прозрачно се обосновава необходимостта, защото тегленето на такъв голям дълг е едно признание за неспособност за справяне в икономическата сфера и това е очевидно. Остават като въпрос лихвите по дълга, как са подбрани банките, които ще реализират тази емисия. Това са въпроси, които силно тревожат българските граждани, защото в крайна сметка те плащат накрая сметката заедно с лихвите.

Според него държавата няма да изпадне в блокаж, ако заемът не бъде изтеглен. 

Миков коментира и срещата на лидерите в ПЕС в Мадрид: Съществува разединение в лявото пространство, свързано с общата криза на политическото представителство, криза, която е свързана преди всичко със спад на доверието в традиционните партии и от тази криза не може да избяга и лявото представителство в Европа. Мерките и пътищата за възстановяването на доверието бяха част от темите, които обсъждахме. За Шенген България има пълната подкрепа на европейската левица. От тук нататък е въпрос на отделни страни, за жалост страни с дясно управление, за решаването на този въпрос.

В Мадрид е проведена и задълбочена дискусия за тероризма и религиозната радикализация в Европа.

Цялото интервю на Таня Величкова с Михаил Миков чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени