Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Димитров: До май Калфин трябва да предложи в НСТС законопроект, който дава на държавните служители право на стачка

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров съобщи във Варна, че до май вицепремиерът Ивайло Калфин трябва да предложи в НСТС законопроект, с който да се урежда правото на колективно договаряне, но и това държавните служители да имат право не само на символична стачка. КНСБ ще настоява да се криминализира осуетяването на правото на синдикално сдружаване, както и правото на стачка и на държавните служители.

Главният икономист в МВФ Оливие Бланшар е съобщил на среща във Вашингтон, че от всички страни в Европейския съюз в България коефициентът на "Джини", с който се характеризират разпределението на благата в едно общество, е близък до тези в африканските страни, каза Димитров. 

БВП е на 140% спрямо 1989-а г., а възнагражденията представляват реално около 73% от тези, които българите са вземали през 1990-а г., каза той. Според Димитров е възможен ръст на минималната работна заплата с до 12% до 2 години.

Според Димитров правителството спешно трябва да обърне внимание на продължаващата дефлация, както и на т.нар. "Трансатлантическо споразумение за партньорство", което трябва да се ратифицира до края на годината.

Напрежението сред работниците в пристанище "Варна" остава и след срещата със заместник-министъра на транспорта и синдикатите, съобщи Пенка Илиева - председател на синдикалната организация на КНСБ в порта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени