Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата одобри първоначалния списък с реформи на Гърция

| обновено на 24.02.15 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за финансово подпомагане на Гърция е на път да бъде удължена с още 4 месеца, след като днес основните кредитори одобриха представения от гръцкото правителство списък с реформи. Решението ще влезе окончателно в сила, след като бъде одобрено на национално ниво във всички страни от еврозоната. По-рано днес списъкът беше одобрен и от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Благодарение на това решение, страните, използващи общата валута, могат да преминат към националните процедури, с които удължаването на кредитната програма за Гърция с четири месеца, ще влезе в сила. В четири държави от еврозоната за тази цел ще е нужна и парламентарна ратификация.  

Подкрепата за планираните от правителството на радикалната левица мерки за борба с корупцията и данъчните измами, и за подобряване на националните статистически процедури, не идва без условия. От Гърция се очаква да доразвие и задълбочи набелязаните в документа стъпки за подобряване на икономическата и финансова ситуация. 

Днес отново беше припомнено и че не може да има отстъпление от фискалните цели, нито да се предприемат едностранни действия, които биха ги изложили на риск. Най-късно в края на април ще бъде направена нова, задълбочена оценка как властите в Гърция прилагат плана за реформи и дали той дава резултат – от нея ще зависи и отпускането на по-нататъшната финансова помощ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна