Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща енергийна политика и единен пазар на енергия за всичките 28 страни от Евросъюза

Снимка: europa.eu

Обща енергийна политика и единен пазар на енергия за всичките 28 страни от Евросъюза предвижда амбициозният проект на Европейската комисия за Енергиен съюз. Очаква се той да стане факт до 2019-а година, а първоначалните планове за него ще бъдат представени днес в Брюксел.

Една от ключовите цели е намаляването на енергийната зависимост – особено от страни, които използват енергетиката като външнополитически инструмент. Предвижда се максимално разнообразие на доставчици и маршрути, като особено внимание е отделено на "Южния газов коридор", който трябва да осигури газ от Каспийския басейн. Регионалната и общоевропейска свързаност е приоритет – залага се на интерконектори и газови центрове – особено в Централна и Източна Европа. Развитието на шистовия газ също е сред вариантите за енергийна независимост, посочени в проекта.

Проектът има амбицията да промени из основи сегашната фрагментирана европейска енергийна система и да сложи край на некоординираните политики в сектора. За целта общ европейски орган ще поеме част от функциите на сегашните национални регулатори. Договорите за енергийни доставки със страни извън Евросъюза ще подлежат на предварително одобрение от Брюксел, а страните с регулирани, по-ниски от пазарните цени на енергията, ще трябва постепенно да се откажат от тази практика.

Предвиждат се и мерки за намаляване на потреблението, за производство на екологично по-чиста енергия, и за насърчаване на иновациите в енергетиката. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна