Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Дискусията за дълга беше политическо шоу

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

На темата за поемането на нов дълг в нормалния свят не се обръща толкова внимание. Това е прерогатив на правителството, по простата причина, че дългът е следствие. Това каза в предаването „Нещо повече“ икономистът Любомир Дацов, който беше заместник-финансов министър от 2001-ва до 2009-а година при правителствата на Сакскобургготски и Станишев.

Няма една политическа партия в момента в парламента, която да прави нещо реално и да стои за политика на ясни бюджетни ограничения. Дискусията по отношение на бюджета, която е следствие, е политическо шоу. Да оставим това, че толкова има неразбиране какво приемат депутатите, че самите те до края на дискусиите не разбраха какво им е предложено. И че не става въпрос за взимане на нов дълг, а за ратифициране на средносрочна спогодба. Конкретното взимане на дълг ще става в рамките на тази програма, в отделните години, след одобряване на конкретните тавани всяка година със закона за държавния бюджет, обясни Дацов.

Според него одобряването на договорите с банките - посредници за поемането на нов външен дълг от 8 млрд. евро за три години е инструмент, който позволява по-голяма гъвкавост на Министерството на финансите и намалява административната тежест върху него, така че да не се налага ратификация от НС за всеки отделен дълг през следващите три години.

Любомир Дацов коментира още, че настоящото правителство, което се афишира като дясно, реализира дефицити:

На този етап на развитие, когато имаме икономически растеж, недопустимо е бюджетът да се намира в това състояние. /…/ Трябва да ви кажа, че в момента българският бюджет като структура има по-лоши показатели от гръцкия. Гърция има много по-голям дефицит, но той се дължи на огромните лихвени плащания по дълга, който имат. От гледна точка на това, което се нарича първично салдо, т.е. като махнем от разходите плащанията по дълга, тогава този първичен дефицит на Гърция е по-нисък, отколкото на България.

Бившият заместник-министър смята, че ако продължава същия начин на политика, още дълго време няма да могат да се елиминират дефицитите в бюджета.

Цялото интервю с Любомир Дацов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна