Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Заявката за оставка на Георги Първанов е достойна постъпка

Георги Кадиев: Вчера станахме свидетели на целувката между Бойко Борисов и Лютви Местан

Снимка: БГНЕС

Заявката за оставка на Георги Първанов е достойна постъпка, каза депутатът от БСП Георги Кадиев в интервю за предаването "Преди всички".

Политиците в България трябва да се научат, че има рубикони, които, когато ги преминеш, оставаш начело на дадена партия, но когато не ги преминеш, е по-добре да си тръгнеш. Трябва да се научат да поемат отговорност. Това, което Първанов направи, е, че той пое лична отговорност, но изходът беше или Ивайло Калфин извън правителството, или Георги Първанов извън ръководството на АБВ, и той избра второто, добави той.

БСП направи изключително силно представяне по отношение на опозиционната си дейност срещу този дълг, защото на всички е ясно, че просто ще дръпнат 16 млрд. лв. и това гарантира стабилността на кабинета, каза Кадиев и добави: Всеки от нас ще си запази работното място, само че мен не ме интересува да си запазя работното място, а ме интересува да става нещо в България, а не просто да увеличават дълга.

Вчера станахме свидетели на целувката между Бойко Борисов и Лютви Местан, само че разлика от целувката на Орлов мост, която беше безплатна и плод на едно извинение, тази струваше 16 млрд. лв. Останалите партии – РБ, ПФ, АБВ – всички се наредиха в този автобус, защото всички се надяват нещо да остане и за тях и то немалко. Външният дълг ще нарасне поне с 2,5 млрд. за следващите 2 години, дефицитите ще бъдат в размер на 2,5-3%, а БВП ще расте със съвсем малко всяка година и реформа няма да има никъде, прогнозира той.

Кадиев заяви още, че очаква до няколко месеца и АБВ и Патриотичният фронт да оттеглят подкрепата си за правителството: Тогава ще има две опции пред Борисов – едната, е да вземе ДПС в управлението, а другата е  да се опита да управлява с правителство на малцинството. За БСП ще бъде самоубийство да влезе в управлението.

Цялото интервю на Таня Милушева с Георги Кадиев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени