Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена на специален мониторинг

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, които изискват специален мониторинг от Брюксел. Това обясниха експерти от Европейската комисия, след като тя постави страната ни в нова, по-рискова категория. Решението е в рамките на така наречения „европейски семестър” за координация на икономическите политики.

Неравновесия в макроикономиката ни бяха установени още през май 2012-а година. Досега обаче те не бяха смятани за прекомерни и България беше във втората от общо 6 категории, предвидени в механизма за ранно предупреждение. Новата оценка на комисията подрежда страната ни в петата, предпоследна категория, а комисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси даде следното обяснение:
 

В България след сътресенията на финансовия пазар от 2014-а година, имаме притеснения доколко надеждни са определени банкови практики. Нивото на корпоративната задлъжнялост и слабият трудов пазар продължават да излагат страната на макроикономически рискове.

В общо 16 страни от Евросъюза има различни по тежест дисбаланси. В предпоследната категория, където те са прекомерни, освен България, са Франция, Хърватия, Италия и Португалия.

Специалният мониторинг, на който ще бъдат подложени, ще включва технически мисии на Еврокомисията два пъти годишно - те ще оценяват прилагането на необходимите реформи и ще изготвят доклади. При негативна оценка може да започне и процедура срещу съответната страна, по силата на която тя ще трябва да подготви коригиращ план за действие с конкретни мерки и крайни срокове, чието изпълнение ще е обект на още по-засилено наблюдение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна