Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Александров: Няма как да се мине без нов дълг, но политиците играха игричките си

Снимка: БГНЕС

Политиците играха своите игри, въпреки че без емитиране на нов дълг старият не може да се обслужва, заяви пред "Хоризонт" финансистът Стоян Александров:

Ако няма емитиране на нов дълг, ние няма как да обслужваме стария дълг по простата причина, че няма пари и още повече, че ние сме натоварили бюджет на 2015-а година с допълнителни дефицити, допълнителен дълг. И тогава аз казах, единият резултат е да обявиш мораториум по дълга, вторият начин е да влезеш в парламента, да приемеш нов бюджет, да свиеш разходите или да предвидиш нови проходи. В такъв аспект се разглеждаше доста условно, което сами разбирате, че никой не би го допуснал, каквито и търкания да има в парламента, да се стигне до това положение. Друг е въпросът, че там политиците си играят игричките, трупат някакви псевдодивиденти и т.н., правят се на интересни, макар че, ако опре до безизходица, ще седнат и ще се разберат, както и сега впрочем го направиха по един много цирков начин, едва ли не кой знае какво са открили в последния момент, нещо различно, и на тази база си промениха на 180 градуса позицията.

Стоян Александров обясни какво ще стане от тук нататък:

Те вчера ратифицираха само един договор за посредничество при емитиране на дълг. От тук нататък вече е въпрос кога правителството ще реши да емитира, при какви условия, какво ще му предложат тези банки и т.н. /.../ За нас всеки един едва ли не, който е във властта, е потенциален престъпник, гледа личното облагодетелстване, така мисли болшинството, което е много идиотско. 

Александров коментира и доклада на Европейската комисия, според който страната ни страда от сериозни макроикономически дисбаланси: 

Три факта само, три факта само вземете. Преди една година нашият сегашен премиер наляво и надясно тръбеше, че нашата държава е финансово фалирала. Мисълта ми е, че когато един човек, който сега е на върха на властта, е говорил преди месеци, че държавата е фалирала, как искате навън да ни приемат. Второто, това, което се случи с КТБ, това бездействие на правителство, на централната банка, е достатъчно основание да настръхнат на Запад за банковата система. И това, което след това се говореше за пенсионните фондове, че едва ли не и те са пирамиди, как тогава да не ни включат в един такъв списък.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна