Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Найденова: Да кажем, че няма да приложим закона, защото той не ни харесва, е абсурдно

Снимка: БГНЕС

В рамките на едно заседание Висшият съдебен съвет първо получи отказ за повишаване на заплатите в системата от финансовия министър и след това избра нов временен ръководител на Софийския градски съд. Соня Найденова, представляваща Висшия съдебен съвет, не смята, че срещата им с министъра на финансите Владислав Горанов е била грешка. 

Но е важно да се знае, че ние не искаме повече от това, което предвижда законът. При това наше искане се базирахме на данни от НСИ за нарастване на възнагражденията в бюджетната сфера в последното тримесечие на 2014-а година. В рамките на бюджетната процедура, още през октомври или ноември, това искане за актуализация на заплатите беше залегнало. Когато проектът влезе в НС, ние отново застанахме зад настояването бюджетът да бъде увеличен със сумата, необходима за увеличение на работната заплата. Така че министърът на финансите няма как да е изненадан, че за първи път поставяме искане за привеждане на заплатите в съответствие със закона. Това, което чух от министъра на финансите, ме озадачи. Да кажем, че няма да приложим закона, защото той не ни харесва, е абсурдно. Дори и от позицията на неюристиНе омаловажавам критиките, които обществото има към съдебната система, но мисля, че показваме, че имаме механизми, тези хора, които не работят добре, да бъдат наказани или освободени.

За процедурата по избор на титуляр за ръководител на СГС Найденова каза: 

Наш ангажимент е възможно най-бързо да открием процедурата. Всички сме наясно, че тя ще отнеме известно време. Темповете изискват период от 2-3 месеца и беше добре, че председателят на ВКС пое ангажимента и предложи съдия, който да поеме тази нелека задача да управлява СГС. Разчитам колеги, които приемат ръководството на всеки съд, да се кандидатират. В тази процедура не е ВСС, който ще предлага кандидатите. Разчитам, че ще имаме кандидати добри и подходящи.

Интервюто на Силвия Великова със Соня Найденова можене да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна