Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове преди убийството Немцов критикувал Путин в радиоинтервю

| обновено на 28.02.15 в 10:18
Само няколко часа преди бъде убит руският опозиционен политик Борис Немцов остро е критикувал президента Владимир Путин заради безумната, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна, с която е въвлякъл Русия в криза, предаде Асошиейтед прес.

Страната има нужда от политическа реформа, е казал Немцов за радио "Ехото на Москва".

Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и той управлява вечно, това ще доведе до абсолютна катастрофа
, казва още Немцов. Той призовава руснаците, които са против войната в Украйна, да дойдат на шествието "Пролет" в московския район Марино, което беше планирано за неделя. Опозиционната демонстрация обаче го отмени и вместо това ще има траурно шествие. Руски опозиционери казаха днес, че Борис Немцов е изработвал доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

В интервю за вестник "Собеседник" този месец Немцов е споделил също, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да иска да го убие заради опозиционната му дейност.

Според вестник "24 часа" последното интервю на Борис Немцов е за радио "Вести", дадено два часа преди разстрела му. В него той пояснява какъв ще бъде организираният от него в неделя протестен марш.

Трябва да сме реалисти, няма да има милиони. Призовали сме хиляди... Опозицията трябва да бъде по-близо до народа... Той разбира само от езика на силата, силата, проявена в масовост, казва Немцов за руския президент Владимир Путин.

В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" прессекретарят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че Немцов е имал достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам и това не е тайна.

В политически план той не представлявал никаква заплаха за Путин, казва президентският прессекратар.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна