Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Нейнски: Атмосферата на агресия към онези, които оспорват властта на Кремъл, прави възможни политическите убийства

Снимка: БГНЕС

С Борис Немцов сме се виждали само веднъж преди 10 години в Москва. Още тогава той беше човек, който имаше непримиримост към фалша и стремежите на Русия да контролира голямата част от бившите територии, които принадлежаха към СССР. Той имаше будна мисъл и много нестандартно чувство по отношение на необходимостта Русия да се превърне в демократична държава, каза бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в интервю за предаването „Преди всички“.

За самата Русия един такъв човек ще остави много сериозна диря в нейната трудна и неравна битка за свобода и демокрация, добави тя.

Нейнски изрази скептицизма си по отношение на това дали Русия би допуснала международна намеса в разследването на убийството на Немцов:

За тях това в голяма степен ще означава недоверие към обективността на разследването. Нещо, което и Путин, и властта в Русия ще разграничи. Това личи и от начина, по който те реагираха на самото събитие. По-тревожното е атмосферата, която дава възможност в Русия да се извършват подобни политически разстрели. Споделям вижданията на мнозина, че едва ли може да се говори за пряка намеса на президента в едно такова убийство, обаче атмосферата, която е създадена на непоносимост към чуждото мнение, на агресия към онези, които си позволяват да оспорват властта на Кремъл, е онова, което прави възможни подобни убийства.

Демократичното развитие на Русия е нещо, което със сигурност ще се случи. Въпросът е кога и как ще се случи, обясни Нейнски.

Тя изрази надежда опозицията в Русия да се консолидира след убийството на Немцов.

По отношение на дебата в България за позицията ни спрямо Русия Нейнски коментира:

Отношението на България към Русия, страната Русия, народа и културата, разбира се, че трябва да бъде позитивно, защото Русия е страна с огромен потенциал, с невероятна културна история и аз съм убедена, че тя рано или късно ще стъпи на демократичния път, но отношението към това, което се случва политически в Русия и към режима в страната, няма как да бъде положително, при положение че се извършват политически убийства. В тази връзка смятам, че оценката за тези събития трябва да бъде абсолютно еднозначна, както и за събитията в Украйна. Няма как анексирането на Крим да бъде наречено с други думи извън на практика прекрояването на територии в 21-ви век. Няма как нахлуването на руски паравоенни части в Украйна да бъде наречено по друг начин, освен агресия спрямо съседна държава. Тук не се изисква кой знае каква политическа култура, за да дадеш оценка на подобни събития.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна