Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Каменов: Има необходимост от Закон за доброволчеството

Снимка: БГНЕС
Заместник-министърът на спорта Калин Каменов призова в интернет да се събере група от доброволци, която да се включи в разчистването на изоставено място в Горубляне на 7-и март. Целта е мястото да се превърне в обучителен център за деца с аутизъм. В интервю за предаването „Преди всички“ той обясни:

Това е едно занемарено общинско място, което доскоро е било помещение на Агенцията за социално подпомагане, но от доста време не се използва. Има нужда от ремонт, почистване. Хубавото е, че има голям двор, който може да се превърне в прекрасна детска площадка.


Само за два дни на призива на заместник-министъра са се отзовали близо 200 души:

Определено има нужда от развитие на доброволчеството. Самата инициатива показва, че българите искат да бъдат доброволци и само с един призив за два дни се включиха повече от 200 души, което е прекрасно. Надявам се лошото време, което се очаква в събота, 7-и март, да не ги възпре и да дойдат добре облечени и за времето, за което ще сме там, да направим нещо полезно.

Желание да се включат са заявили както родителите на деца с аутизъм, така и Ники Кънчев, Део, Елена Петрова, Йоана Драгнева.

По отношение на Закона за доброволчеството Каменов обясни:

Последният проект на Закона за доброволчеството се работи от около два месеца. Има нужда от такъв Закон. Той е стимулиращ, не е ограничаващ. /…/ Искрено се надявам законопроектът да се придвижи бързо. Все пак доброволчеството не е нещо незначително. Надявам се да имаме подкрепа от всички парламентарно представени партии и да престанем със споровете за нещо, което е толкова важно за всички. Самият факт, че толкова много хора се отзовават на доброволни инициативи показва, че има необходимост хората да даряват труд, да даряват от времето си, от опита си, от компетенциите си. Нека да направим така, че да стимулираме тези хора и техните права да бъдат защитени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна