Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на вътрешните работи подаде оставка

Вучков: На този етап не съм склонен да оттегля оставката си

| обновено на 04.03.15 в 14:48
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка. От правителствената пресслужба потвърдиха, че тя е приета. Вучков е подал оставката си по време на заседанието на Министерския съвет, на което трябваше да предложи нови кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС. 

На този етап не съм склонен да оттегля оставката си. Това каза пред журналисти в Народното събрание министър Веселин  Вучков след срещата си с лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ:

Аз мога да кажа, че на този етап не съм склонен да оттеглям своята оставка. Моето решение е добре обмислено. Не е взето в някакво емоционално състояние. Ще изслушам аргументите и на парламентарно представените политически сили, но все пак става дума и за някакво лично решение, основано на сериозни юридически аргументи.

Юридическите аргументи за това Вучков да не оттегля подадената оставка са свързани със смяната на главния секретар на МВР. Вучков даде пример с промяна, направена при предишната редакция на Закона за МВР от предишното правителство. Тогава е станала и смяната по върховете на министерството:

Не виждам причина, поради която и сега това да не се случи. В петък внесох в МС едно свое предложение да се стартира процедура на основата на променени няколко закона преди 8 дни. Макар да съзнавам, че юридическата конструкция не е съвършена, защото самите промени в парламентарна зала на второ четене на Закона на МВР, Закона за ДАНС и Закона за СРС изглеждат по начин, който е много различен от това, което беше първоначално внесено, аз съм на категорично становище, че нова процедура трябва да има. На МС изтъкнах един допълнителен юридически аргумент, а именно миналата година на 1-ви юли държавата и МВР е било в същата юридическа обстановка – нов закон с нова процедура, но тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава за старата процедура. В същото време в петък вечерта по куриер получих становище на правна служба на МС, подписано от г-жа Маринска, според което, след като липсват указания в преходните разпоредби на променените закони, няма как да се стартира нова процедура и за председател на ДАНС, и за главен секретар на МВР, и за председател на ДОТО. Никъде не съм споменал имена. Аргументите ми бяха изцяло юридически. Само че, след като миналата година е приложена в същата обстановка новата процедура, по същата логика би трябвало и сега да се приложи новата процедура. Иначе едното от двете твърдения е грешно. Ако сега не приложим новата процедура с този аргумент, означава, че и миналата година не е трябвало да се прилага тази процедура.

По-рано вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира оставката на вътрешния министър: Това беше позиция на министър Вучков, който се позова на едно становище на Правна дирекция в Министерския съвет, което той каза, че не приема по повод на следващите стъпки при приложение на новия Закон за МВР.

Мотивите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков са лични, заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която наблюдава силовите министерства. Пред Народното събрание Кунева увери, че оставката няма да има последици за сектор "Сигурност": Политически смятам, че партиите, подкрепящи мнозинството, ще проведат своя разговор и ще намерят решение от факта, че министърът на вътрешните работи е взел преди тази своя лична посока, личен път. Работила съм винаги с удоволствие и с добри резултати с господин Вучков, но в момента моето усилие ще бъде насочено към това в системата да няма никакъв луфт и никаква несигурност.Оставката на вътрешния министър трябва да бъде гласувана от парламента, като все още не е известно дали Вучков ще се откаже и от депутатското си място. 

Вучков още миналата седмица той обяви, че днес внася за обсъждане на правителственото заседание няколко кандидатури за главен секретар на ведомството. В последните седмици министър Вучков и премиерът Бойко Борисов застанаха на различни позиции дали трябва да бъде сменен главният секретар на МВР. На няколко пъти и премиерът Бойко Борисов изказа мнение, че не е съгласен Лазаров и Писанчев да бъдат сменени. Веселин Вучков открито се противопостави на Борисов, като заявяваше, че ще предложи друга кандидатура за поста. 

Оставката на Светлозар Лазаров е основна тема на коментари още след края на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Служебният министър Йордан Бакалов нямаше на практика възможността да поиска оставката на главния секретар на МВР. Причината за това беше, че действаше старият Закон за МВР, при който главният секретар на практика не можеше да бъде махнат, освен при тежко нарушение на закона. 

С избора на 43-тото Народно събрание една от първите заявки на ГЕРБ беше, че трябва да бъдат сменени Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Заради това и депутати от ГЕРБ предприеха инициатива за поправки в Закона, с които да дадат възможност Лазаров и Писанчев да бъдат сменени. Според първоначалните критерии, зададени за поста, Светлозар Лазаров не отговаряше на изискванията в промените. Между първо и второ четене обаче с отпадането на  понятието "старша ръководна длъжност", на която трябваше да е бил кандидатът за поста, на практика Светлозар Лазаров покри изискванията. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени