Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна ефективна стачка в "Язаки България" в Ямбол

Снимка: БГНЕС

Започна ефективна стачка в една от най-големите прозводствени фирми в Ямбол - „Язаки България”. Исканията на работниците са за нормални условия на труд и достойно заплащане.

В ямболския филиал на фирмата работят повече от 3000 души, средната месечна заплата e между 500 и 600 лева. Преди месец бяха предприети предварителни стачни действия, но договорка за повишение на заплатите с мениджърския екип не беше постигна. От началото на тази седмица започнаха и уволнения на синдикалисти. Милена Михова е със седемгодишен стаж, но от понеделник е уволнена.

Поради дефектни в производство 1 трябва да се преразгледа персонала.

Мария Маджарова, председател на „Подкрепа”- Ямбол, заяви, че ефективните стачни действия ще продължат въпреки опитите за осуетяване от страна на ръководството.

Имаме сигнал, че всъщност ръководството се опитва да подмени стачкуващ работник на машина, което според Закона за уреждане на колективните трудови спорове е локаут, за това внесох сигнал в прокуратурата и Инспекцията по труда.

От ръководството на "Язаки" разпространиха информация, според която стачката е незаконна, а трудовият процес продължава при нормални условия на труд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна