Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията във Фъргюсън нарушава конституционните права на чернокожите

| обновено на 05.03.15 в 09:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки демонстранти се събраха пред полицейското управление в град Фъргюсън, щата Мисури, малко след като главният прокурор на САЩ Ерик Холдър разкри доклад за систематични прояви на расизъм от страна на местните служители на реда.

Американското министерство на правосъдието заключи, че полицията във Фъргюсън, щата Мисури, рутинно е нарушавала конституционните права на чернокожите граждани. Министерството обвини полицията, че систематично е използвала прекомерна сила спрямо афроамериканците и ги е арестувала без правдоподобна причина.

Докладът е резултат от шестмесечно разследване, което започна след убийството на невъоръжения 18-годишен чернокож младеж Майкъл Браун. Въпреки констатацията за нарушаване на конституционни права Министерството на правосъдието не повдигна обвинения срещу Дерън Уилсън – полицаят, който застреля Браун, защото по думите на главния прокурор Ерик Холдър, фактите са против повдигането на криминални обвинения.

В същото време Холдър каза, че убийството на Майкъл Браун е провокирало демонстрации заради образувалата се изключително токсична среда във Фъргюсън, в която чернокожите са били обект на дискриминация:

Пълното разглеждане на документите, в това число и на голямо количество бизнес имейли, показва, че група обществени служители изразяват расистки коментари или полова дискриминация, демонстрират гротески виждания и описват афроамериканците като "другите". Държавни служители ги наричат "неустойчиви" и ги характеризират като такива, при които липсва лична отговорност.

Ерик Холдър призова да се вземат незабавни мерки, които да спрат систематичната практика на расови предразсъдъци и посочи препоръки.

От своя страна, главният прокурор на Сейнт Луис Робърт Макълъх обяви, че не е запознат с пълния доклад за отношението на полицията спрямо чернокожите, но коментира, че пред местните власти предстои дълъг път, за да се върне доверието на общността.

По време на пресконференция кметът на Фъргюсън Джеймс Ноуълс каза, че подобно поведение на това, описано в доклада, няма да се толерира и обяви, че вследствие разкритията, има уволнен полицай, а двама други са освободени от длъжност до второ нареждане, докато върви разследване за расистки имейли.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна