Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Неприемливо е НС да бъде поставяно пред свършен факт

Снимка: БГНЕС

АБВ е било изненадано от оставката на Веселин Вучков, коментира в предаването "12+3" Румен Петков от партията:

Разбира се, че ни изненадва и мен, и немалко хора, и трябва да кажа, че е доста неприемлив този подход по ключови въпроси Народното събрание да бъде поставяно пред свършен факт. И тук веднага ще илюстрирам с още два примера единият в свързан с решението за пенсионните фондове, а вторият е свързан с мотивацията и излагането на аргументите в подкрепа на тегленето на външен дълг. Сега имаме пореден такъв пример, в който нямаме никакъв предварителен разговор по стратегически въпроси от гледна точка на конструкцията на правителството. Разбира се, че никой не е очаквал предложението да бъде друго освен на министър-председателя, но мисля, че оставката от вчера представляваше изключително сериозен кризисен момент в работата на правителството, още повече, като отчитаме условията, при които тя беше подадена.

Румен Петков коментира и въпроса за причините за оттеглянето на Вучков:

Един от проблемите на правителство е, че начинът за подаване на оставката и мотивите хвърлиха пред обществото много повече въпроси, отколкото дадоха отговори. В доста от коментарите в пространството няма съмнение, че водещият ключов мотив на министър Вучков е бил неприемането на предложението, което той прави за промени на върха в персоналното ръководство на МВР и Агенцията "Национална сигурност" и ДОТО. Днес обаче министър-председателят категорично заявява, че тези хора ще бъдат сменени. Това какво означава, че президентът е гумен печат? Че всъщност вътрешният министър е на ръчно управление при министър-председателя? Т.е. един стил на поведение, който не е добър и той внася повече недоверие,отколкото усещане на стабилност и за сигурност, нещо, което беше отличителна черта на правителството през първите му 100 дни.

Всяка една кандидатура си заслужава да бъде обсъждана, но когато става дума за подадена оставка на стотния ден едва ли не, това очевидно е тежък кризисен момент и когато решението се "сервира", в най-грубия смисъл на думата, пред Народното събрание и то е поставено пред свършен факт, пак казваm, не мисля, че това е подходът, който е полезен за хигиената на взаимоотношенията в парламентарните групи, които подкрепят правителството и които формират в една или друга степен управляващото мнозинство. Нямам никакви съмнения в личните качества на госпожа Бъчварова, но тук веднага излизат няколко въпроса, Министър Вучков представя една концепция за развитието на сектор "Сигурност", която беше много бурно акламирана от мандатоносителя ГЕРБ и в чието представяне участваха по този начин и подкрепиха практически две трети от състава на кабинета. Това означава ли, че това е концепцията на г-жа Бъчварова? Второ, аз мисля, че преди избора трябва много ясно да прозвучи от който и да е кандидат виждането на професионалното ръководство на МВР и за ръководството на Агенцията "Национална сигурност".

Според Румен Петков назначаването на външен човек на системата за сигурност няма да предизвика трусове в нея:

По-голямата част от историята на МВР то е било с политически ръководител, който е външен на системата, много малко са били случаите в които професионален служител на системата е огласявал ведомството.

Интервюто на Снежана Иванова с Румен Петков можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени